Kako je Srbija platila 9 MILIONA EVRA za vodovod koji nikad nije napravljen!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iz budžeta Republike Srbije isplaćeno je devet miliona evra na ime otplate kredita koji su za izgradnju regionalnog vodovoda na severu Kosova, uzele opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok.

 

Ugovor o izgradnji potpisan je 2013, a rok za završetak radova bio je 18 meseci. Pet godina kasnije, stanovnici opština sa severa Kosova dočekuju još jedno leto uz restrikcije i nestašice vode. Vodovod nije izgrađen iako su rokovi davno probijeni, a novac isplaćen.

 

Prema istraživanju, u vreme potpisivanja ugovora, posao izgradnje regionalnog vodovoda na severu Kosova, procenjen je na više od 11 miliona evra. U cenu nije uračunat PDV jer je u vreme potpisivanja ugovora u julu 2013. godine, još važila Uredba Vlade Srbije o oslobađanju od PDV-a za svu robu koja je plasirana na Kosovo. I pored toga, ta cena je za 1,3 miliona veća od vrednosti po kojoj je južno od Ibra izgrađen vodovod tri puta većeg kapaciteta. Projekat južnog vodovoda finansirala je Kancelarija EU na Kosovu.

 

Kancelarija Evropske unije je 2011. započela projekat proširenja kapaciteta fabrike vode u Šipolju, južno od Ibra i izgradnje vodovoda kojim bi se regulisalo snabdevanje vodom i južnog dela Mitrovice, ali i severa Kosova. Međutim, čelnici tri opštine na severu – Zvečana, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice nisu želeli da se priključuju na cevi iz južnog dela, već su odlučili da izgrade sopstveni, regionalni vodovod na severu.

Advertisements

 

Za te namene tri opštine sa severa Kosova su kod Hypo Alpe Adria banke podigle kredit od devet miliona evra za koje je Republika Srbija dala garanciju.

 

Radovi na izgradnji vodovoda, povereni su konzorcijumu u kom učestvuju firme Dinamik Trejd i PGP Kolašin, koje se po spornim poslovima, spominju na više mesta u izveštaju Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu.

 

Konzorcijum preduzeća koja su angažovana na izgradnji vodovoda pored Dinamik trejda i PGP Kolašina, čine firme MPP Jedinstvo AD Sevojno i RDS Grupa iz Bora.

 

Ovim firmama i pre nego što su počeli da rade isplaćen je avans od 40 odsto – odnosno 4,2 miliona evra.

Tender za radove raspisan je tokom mandata predsednika Vlade Ivice Dačića, a potpisivanju ugovora prisustvovao je Aleksandar Vulin, tadašnji direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

“Država Srbija je tu, ne da nestane, već da poboljša život građanima na Kosovu i Metohiji, a ovako veliki projekat govori koliko je Republici Srbiji stalo do svakog svog dela i svakog čoveka koji živi na njenoj teritoriji”, rekao je Aleksandar Vulin, bivši direktor Kancelarije za KIM prilikom polaganja kamena temeljca za regionalni vodovod 3. septembra 2013.

 

IZVOR: Insajder.net

Advertisements

error: