OSNIVAČ LITECOIN-a: Moraću da se povučem iz kompanije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Čarli Li, bivši tehnički direktor berze Coinbase i kreator lajtkoina (LTC), izrazio je svoju nameru da učini altkoin globalnom decentralizovanom kriptovalutom u intervjuu za TenX, u petak 7. aprila. Rekao je i da taj cilj zahteva od njega da se na kraju povuče iz lajtkoina sa mesta vođe.

 

U intervjuu, Li je naveo da lajtkoin i bitkoin “blisko sarađuju”, tvrdeći da se međusobno podržavaju i koriste za različite svrhe. Li je naglasio decentralizovanu prirodu bitkoina koju je njegov anonimni tvorac uvrstio kao ključnu osobinu, koja nedostaje lajtkoinu.

 

“Lajtkoin je centralizovan zato što sam ja tu, tako da ima centralizovani razvojni tim i više centralizovanu osnovu. Mogu da usmerim lajtkoin prema svojoj viziji i ljudi će me poslušati zato što sam ga ja stvorio.”

Advertisements

 

Odgovarajući na pitanje suosnivača TenX servisa kripto novčanika, Džuliana Hospa, pitao je Lija da li je ikad razmatrao mogućnost napuštanja liderske pozicije, na šta je osnivač lajtkoina odgovorio da “se malo udaljio iz priče pre dve godine”, kada se fokusirao na razvoj bolje uportebe bitkoina u Coinbase-u. Li kaže da pravi decentralizovani novčić ne treba da ima vođu koji bi ga kontrolisao.

 

“Da bi valuta stvarno postojala…kao svetska decentralizovana kriptovaluta, ne može da ima vođu koji se trudi da kontroliše stvari. Da bismo je učinili decentralizovanom, ja ću se na kraju povući.”

 

Izjava je u suprotnosti sa onim što je Li izjavio u decembru 2017. godine, kada je obećao da neće “odustati” i da će se u potpunosti posvetiti razvoju lajtkoina, nakon što je prodao svu imovinu u lajtkoinu, kada se njena cena našla na vrhuncu svoje tržišne vrednosti.

 

IZVOR: Cointelegraf Srbija

Advertisements

error: