CRKVA UKIDA KAZNE ZA Pahomija, Filareta i bludnog Kačavendu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na prolećnom zasedanju Sabora patrijarh Srpske crkve Irinej mogao bi da pokrene preispitivanje pozicije vladike vranjskog Pahomija. Tu inicijativu pokušava da osujeti vladika bački Irinej, koji čak priprema i kontraakciju – rehabilitaciju penzionisanih vladika koji su smenjeni zbog bluda.

 

Ovogodišnje zasedanje Sabora počinje u Pećkoj patrijaršiji u nedelju, 29. aprila. Pripreme već uveliko traju, a najbrojnija interesna grupacija vladika već se pre nekoliko dana sastala kod episkopa bačkog, gde je dogovarana taktika za Sabor. Kao bitna najavljena zvanična tema zasedanja je promena Ustava SPC u kojoj ima odredaba o kojima se spekuliše nekoliko godina. Činjenica je, međutim, da se izmena Ustava pojavljuje baš na ovom zasedanju, dok deo Sabora smatra da Crkva ima prečeg i bitnijeg posla. To su precizno određivanje SPC prema briselskom dijalogu i Kosovu, ali i prema međunarodnoj tužbi u Londonu koju su žrtve pedofilije pokrenule protiv pojedinih vladika i sveštenstva.

Advertisements

 

Mimo dnevnog reda, pred Saborom bi mogla da se nađe sudbina vladike vranjskog Pahomija. U javnosti ovaj vladika poznat je odranije zbog nečasnih radnji i tvrdnji mladih bogoslova da su bili izloženi pritisku na bludničenje. Međutim, ono što sada stavlja Pahomija u žižu interesovanja i samog patrijarha je činjenica da je proneverio crkvene pare. Dokaz patrijarhu pružila je igumanija Stefanida, starešina manastira Sveti Prohor Pčinjski. Ona je optužila Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, a čime je pronevereno 300.000 evra. Problem koji je izazvao Pahomije nije samo u mahinacijama sa novcem već i u činjenici da je igumanija posle 25 godina napustila manastir i otišla u Gračanicu.

 

Svojevremeno, kada su prve optužbe na račun vladike Pahomija krenule, Crkva je takođe pokrenula spor pred svojim sudom. Nakon lobiranja pojedinih vladika, među kojima se posebnom požrtvovanošću istakao episkop bački, Pahomiju nije presuđeno. Pred državnim sudovima slučaj zlostavljanja četvorice dečaka je zastareo.

 

– Možda je zastareo pred sudovima, ali dela ne zastarevaju. Kada je reč o vladici Pahomiju, skupilo se mnogo toga, uključujući i novac – kaže jedan od vladika.

 

BLIC.RS

Advertisements

error: