REVOLUCIJA: Kako je Mercedes maštao 1996. i šta je od toga ostvario

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Mercedes je bio inovator mnogih novih tehnologija i sistema koji su danas standard u auto-industriji. Najbolji primer za to je koncept F200 Imagination iz 1996.

 

Mnoge inovacije u automobilskoj industriji najpre se pojave na konceptnim vozilima, da bi tek godinama, pa i decenijama kasnije našle svoje mesto u produkcijskim modelima.

Ipak, neke zamisli su previše smele i izvan standarda, pa nikada ne dospeju do serijskih automobila.

Jedan od koncepata koji su svojevremeno privukli veliku pažnju zaljubeljenika u automobile je Mercedes F200 Imagination iz 1996.

Ovaj luksuzni kupe predstavljen je na sajmu automobila u Parizu pre 22 godine sa 6.0 litarskim V12 motorom koji proizvodi 400 ks (294 kW) i 570 Nm.

Snaga se prenosila na zadnje točkove pomoću 5-brzinskog automatika.

Iako je imao za to vreme impresivnih 400 “konja”, motor nije ono što je privlačilo najviše pažnje na ovom automobilu – bili su to džojstici kojima se upravljalo vozilom umesto klasičnog volana.

Osim toga, mnogi sadržaji ovog koncepta, koji su danas uobičajeni na serijskim automobilima, tada su predstavljali nešto novo i neuobičajeno.

Advertisements

Priča o F200 počinje 1991. kada je Mercedes pokrenuo seriju futurističkih konceptnih oznaka sa oznakom “F”. Prvi je bio F100, da bi 5 godina kasnije bio predstavljen i F200 Imagination.

Jedan od noviteta bili su adaptivni bi-ksenon farovi koji su se sastojali od 6 zasebnih jedinica.

Svetlost farova bi se menjala uključivanjem i isključivanjem nekog ili više modula, u zavisnosti od brzine automobila, ali i od tog šta se nalazi ispred vozila.

Danas su adaptivni farovi uobičajeni na mnogim modelima automobila, čak i na nekima iz srednje klase putničkih vozila, a koriste LED tehnologiju koja je u međuvremenu zavladala auto-industrijom.

 

Zadnje svetlosne grupe bile su takođe izvan tadašnjih standarda sa neonskom cevi umesto klasičnih migavaca.

Jedna od najvažnijih inovacija bio je bočni zavesasti vazdušnji jastuk, dok je prednji jastuk za vozača bio smešten ispod komandne table, s obzirom da F200 nije imao volan.

Poput mnogih današnjih koncepata, ni Mercedes F200 Imagination nije imao klasične spoljne retrovizore. Umesto njih koristio je kamere koje su se nalazile u zadnjim nosačima krova.

Postojala je i kamera koja se nalazila u zadnjem braniku, a svi prikazi sa kamera mogli su da se vide na ekranima na komandnoj tabli, ali i na displeju koji je postavljen umesto ogledala standardnog unutrašnjeg retrovizora.

Dve decenije kasnije, zadnja kamera je uobičajena na savremenim modelima, a nekoliko proizvođača najavljuje da će uskoro zameniti ogledala retrovizora – kamerama.

 

B92 PORTAL

Advertisements

error: