PREVARA VEKA! Od arapskih investicija već 6 godina skoro nema ništa

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Od 2012. vlasti u Srbiji najavljuju arapske investicije vrijedne 15 milijardi eura, a uknjiženo je svega par stotina miliona.

 

Piše: Velimir Ilić

Priče o basnoslovnim arapskim ulaganjima u Srbiju ušle su u petu godinu, a u međuvremenu zvanični podaci govore tek o uknjiženih par stotina miliona od potencijalnih petnaestak milijardi evra, najavljenih u gromoglasno obećavanim projektima.

 

Istovremeno, arapske investicije u Srbiji – uglavnom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prate brojne kontroverze. Zasad se priželjkivane milijarde iz UAE više svode na političko-populističku euforiju nego li na merljivu i uverljivu ekonomiju, ali su projekti zato sve češće izloženi kritici ili sumnjama u njihovu najavljenu i konačnu realizaciju.

Advertisements

Jedna od ključnih primedbi i neoboriv argument jeste da međudržavni sporazum Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) isključuje konkurenciju i direktnim pregovorima čini povlašćenim ulagače iz Emirata.

 

Kapitalni projekti
U širokoj lepezi najavljenih i započetih investicija izdvaja se kapitalni projekat – Beograd na vodi (BNV), čija je ukupna vrednost procenjena na 3,5 milijarde evra. Ugovor su 26. aprila 2015. potpisale Vlada Srbije i Eagle Hills Properties (EHP), kao firma ćerka kompanije iz UAE. Preduzeće EHP u Agenciji za privredne registre Srbije (APR) vodi se kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a upisani kapital je – 100 dinara. Isti status – D.o.o, ima i preduzeće Beograd na vodi, koje vodi ceo istoimeni projekat, ali sa uknjiženim kapitalom od milion dinara – što čini 32 posto uloga Srbije, te dokapitalizovanim sumama većinskog vlasnika iz UAE, uz poslednju uplatu od 20 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

 

AL JAZERA

Advertisements

error: