TRAMP KONFERENCIJA ZA MEDIJE: Bombardujemo Siriju da bi spasili decu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

VAŠINGTON – Donald Tramp naredio je noćas vazdušne napade na Siriju, posle čega je počela zajednička vojna akcija SAD, Velike Britanije i Francuske, oko 3.25 sati po centralnoevropskom vremenu.

 

“Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada”, rekao je Tramp u obraćanju naciji sinoć po američkom vremenu.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao “snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja”.

 

“Zajednički odgovor SAD, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku”, kazao je američki predsednik i naveo da će vojna akcija trajati sve do trenutaka kada “sirijski režim prestane da koristi hemijsko oružje”.

Advertisements

Tramp je ponovio da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsedniku Bašaru el Asadu.

Prema njegovim rečima, 2013. predsednik Rusije Vladimir Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije.

 

“Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili ce se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da cemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda cak i Iranom, a možda i ne”, rekao je predsednik SAD.

 

Izvor: Tanjug

Advertisements

error: