MILO ĐUKANOVIĆ: Kosovo je nezavisna država sve ostalo je laž!

Podeli vest sa drugima!
  • 898
    Shares

Advertisements

Nismo vam veći prijatelji ako ohrabrujemo iluziju da se realnost može promeniti, stav je lidera Demokratske partije socijalista.

 

VERUJEM u pobedu na izborima. Već dvadeset godina, tačnije od predsedničkih izbora 1997. održanih u uslovima najteže krize u državnoj politici Crne Gore, kontinuirano, bez izuzetka, pobeđuje politika koju personifikujem i koja jasno projektuje i ostvaruje evropski put razvoja. Ne vidim da na konkurentskoj strani, konačno i zbog opasnih zabluda i gotovanskih očekivanja, postoji potencijal za promenu te prakse.

 

 

To u razgovoru za “Novosti” poručuje lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, uoči nedeljnog izbornog okršaja za fotelju predsednika Crne Gore. On podseća da je u svom političkom programu ostvario većinu ključnih ciljeva, dok na pitanje šta ga je motivisalo da opet uđe u igru, kaže da je “kriva” odgovornost prema potrebi da se ostvareno sačuva.

 

Pročitajte još: Đukanović: Crna Gora na vratima Evrope, od nas se ne traži vazalstvo

– Od stabilnosti i multietničnosti, preko ekonomske održivosti, do nezavisnosti i evropskog modela razvoja. Čini se da je kontekst u kome živimo, od regionalnog do evropskog i globalnog, nepovoljan i preteći. U njemu ni vrednosti dostignute na nacionalnom planu ne deluju kao definitivne. Zato je, verujem, potrebno još pažnje i upotrebljivog iskustva da sačuvamo izgrađeni temelj koji je pouzdana zaloga za budućnost Crne Gore kao članice Evropske unije i evropski kvalitet života u njoj.

Advertisements

 

* Kako ocenjujete to što vaši rivali tvrde da su vam Amerikanci naložili da se kandidujete?

– Mislim da i tvrdnje koje pominjete ubedljivo svedoče o inferiornosti opozicije i o razlozima njihovog četvrtvekovnog gubitništva. Oni i dalje čekaju da mi neko zabrani kandidovanje da bi pobedili. Kakvo neznanje, samoponiženje, provincijalizam. Ne shvataju da takvih razgovora i pokušaja zabrana nikada nije bilo, nema ih, i ne može biti.

 

* Ali tumači se da su mnoge krupne odluke koje ste doneli, poput priznavanja Kosova, plod pritiska Zapada…

– Ni u slučaju te odluke nije nas vodila želja da bilo kome, posebno susedu i prijatelju, učinimo štetu. U pitanju je naše uverenje da treba da pogledamo istini u oči, da prihvatimo ono što se već dogodilo, i da time doprinesemo stabilnosti regiona. Po našem viđenju, Srbija je rat za Kosovo izgubila pogrešnom politikom u prošlosti i nepromišljenim sukobom sa NATO 1999. I, opet, po našem viđenju, ta realnost je nepromenljiva. Svi koji danas Srbiji obećavaju da su u međuvremenu ojačali toliko da su u stanju da tu, za Srbiju nepovoljnu realnost promene, samo troše vreme građanima Srbije. Znam da ovo nije prijatno slušati, ali, verujte, jednako tako je teško i saopštiti. Ne mislim da bi Crna Gora bila veći prijatelj Srbiji ukoliko bi, protivno svom viđenju, ohrabrivala tu iluziju. Tada bi samo Crnoj Gori bilo lakše, a sve bi bilo kao i sad. Jedino bi Crna Gora bila manje sumnjičena i optuživana od dela javnosti Srbije. Ali smatram da bi to bilo licemerno i sebično. Današnja Srbija ne odlučuje o Kosovu. Ona je samo primila fakturu za poraz koji je pretrpela ranije.

 

NOVOSTI.RS

Advertisements