SRBIJAGAS: Bajatović podelio pare ortacima, gasovodi stoje nezavršeni!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbijagas još od oktobra prošle godine ne dostavlja informacije o tome koliko je kilometara gasovoda plaćeno, a koliko izgrađeno. Predstavnici nadležnih institucija ćute, iako je vrednost ugovorenih poslova jednaka vrednosti gotovo pet kliničkih centara poput onog u Nišu!

 

U izgradnju Kliničkog centra u Nišu uloženo je 50 miliona evra. Prema istraživanju Insajdera, najmanje 240 miliona evra iznosi ukupna vrednost ugovora koje su predstavnici Javnog preduzeća „Srbijagas“ potpisivali od 2007. do 2012, tako što su privatnim firmama poslove izgradnje mreže gasovoda davali bez tendera. Gotovo svi ugovori su potpisani nakon 2008, kada je na čelo „Srbijagasa“ došao funkcioner SPS-a Dušan Bajatović.

 

ako je reč o investicijama velike vrednosti, i iako se minus u poslovanju tog javnog preduzeća poslednjih godina bez debate pokriva iz državnog budžeta, nadležne institucije deluju potpuno nezainteresovane da utvrde šta se dešava sa projektima izgradnje gasovoda, šta je potrošeno a šta izgrađeno.

 

Novinari Insajdera već nekoliko godina istražuju poslove izgradnje mreže distributivnih gasovoda u Srbiji, koji bi trebalo da dovedu gas do krajnjih potrošača – pre svega građana.

Kako smo do sada utvrdili, u pojedinim slučajevima rokovi su probijeni, gasovodi nezavršeni, uz uvećanje prvobitno ugovorene cene, koja je inače uglavnom bila znatno veća od predviđene programima lokalnih samouprava.

 

“Strateški partneri” Srbijagasa

Novinari su mehanizam dodeljivanja poslova privatnim firmama na izgradnji distributivnih gasovoda otkrili u oktobru 2013. godine.

 

Još tada je Ljiljana Hadžibabić iz nadležne državne institucije – Agencije za energetiku izjavila da je i sama Agencija upozoravala direktora Srbijagasa, Bajatovića da ne može da izbegava tender tako što će jednostavno proglasiti privatne firme strateškim partnerima, ako te firme ništa ne ulažu i ne snose rizik. Da bi ceo posao bio zakonit nije bilo dovoljno ni to što je reč o trojnim ugovorima – svaka lokalna samouprava na čijoj se teritoriji gradi gasovod takođe je proglašavana za strateškog partnera, predstavnici lokalnih samouprava su stavljali svoj potpis na ove ugovore, iako za to nije bilo realnog osnova jer celu investiciju gradnje gasovoda plaća Srbijagas.

Advertisements

 

Državna revizorska institucija je takođe konstatovala da nije bilo osnova da Srbijagas dodeli ove poslove mimo Zakona o javnim nabavkama, a Tužilaštvo za organizovani kriminal već godinama vodi predistražni postupak u kojem između ostalog prikuplja podatke „o jednom broju opština u kojima je vršena gasifikacija“. Na pitanja o napretku u ovom postupku, koje su novinari Insajdera postavili nekoliko puta u prethodnim godinama, Tužilaštvo je otkrilo da je predistražni postupak pokrenut na osnovu tri krivične prijave sa istovetnim navodima – jedna je anonimna, a dve su podnele nadležne državne institucije – Antikorupcijski tim Ministarstva energetike i Agencija za borbu protiv korupcije.

 

U međuvremenu su pojedini članovi Nadzornog odbora Srbijagasa pokušali da provere o čemu se radi i šta je plaćeno, a šta izgrađeno.

 

Od Vlade do Vlade, od novembra do novembra…

Imajući sve ovo u vidu, kao i činjenicu da je vrednost ugovorenih poslova jednaka vrednosti pet kliničkih centara poput onog u Nišu, novinari Insajdera su u novembru prošle godine postavili pitanje predsednici Vlade Ani Brnabić u vezi sa ovim poslovima Srbijagasa.

 

Na pitanje da li je Vlada Srbije kontrolisala realizaciju ugovora o gasifikaciji gradova i opština koju finansira Srbijagas, predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla samo da veruje da su to dobri projekti jer je gas ekološki energent.

 

Takođe je rekla da ona ne može da “drži u glavi” detalje svakog “tako malog projekta” u Srbiji i uputila nas, javno, da pitanja pošaljemo na njen kabinet.

 

Novinari Insajdera su već sutradan ujutro, 29. novembra prošle godine uputili pitanja na kabinet predsednice Vlade, uz informacije o tome koje su sve nadležne institucije potvrdile istraživanje Insajdera, sa molbom da nam Vlada kao osnivač Srbijagasa dostavi podatke o tome koliko je gasovoda do sada, po isteku rokova izgrađeno, a koliko plaćeno.

 

INSAJDER.NET

Advertisements

error: