MINISTAR ŠARČEVIĆ: Da se oduzmu deca onima koji ih ne vakcinišu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Ministar prosvete podržao bi oštrije kažnjavanje roditelja koji nisu vakcinisali decu. Ukazao na primer Amerike, gde se posle nekoliko opomena za nevakcinaciju mališani izuzimaju iz porodice jer je reč o svesnom ugrožavanju deteta.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ukazao je da će nevakcinisana deca pohađati nastavu jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali da će njihovi roditelji biti materijalno kažnjavani u skladu sa zakonom, po kojem je i vakcinacija u Srbiji takođe obavezna.

On je međutim ocenio da odbijanjem vakcinacije roditelji svesno ugrožavaju život svoje i tuđe dece, zbog čega smatra da je Srbiji potreban oštriji zakon prema antivakcinašima.

Advertisements

 

“Znate, u Americi vam za takve stvari posle nekoliko opomena izuzmu dete iz porodice. Imamo 12 mrtvih od morbila, stvar je vrlo ozbiljna”, upozorio je za “Kurir” ministar Šarčević koji naglašava da prosvetna inspekcija odgovorno i ozbiljno radi svoj posao, a njegovo ministarstvo sve što je u njihovoj nadležnosti što se tiče vakcinacije.

 

“Pitanja i vakcinaciji su pre svega za ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ali bih podržao oštrije sankcionisanje roditelja koji ugrožavaju decu nevakcinisanjem, kao što je to slučaj u civilizovanom svetu. Mi smo uradili sve što je do nas. Kao što sam već rekao, u Americi vam za takve stvari izuzimaju dete iz porodice. Tu mora da se uključi ministar za rad i socijalnu zaštitu Zoran Đurđević, da se menja Zakon o porodici. Mada i sada u njemu postoji član o zanemarivanju dece… Ja bih taj zakon podržao. O čemu mi pričamo? Ovde neko svesno ugrožava život i svoje i druge dece”, kaže ministar, koji je upitao i ko će da odgovara za 12 mrtvih.

 

MONDO

 

Advertisements

error: