OPŠTINA ŽABALJ: Narod plaća predsedniku putovanja, telefone, plata veća od svih!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

„Ajfon“ roze boje plaćen 96.000 dinara iz budžetske rezerve i izdat bez reversa, plata predsednika za 30.000 dinara veća nego što je dozvoljeno, preplaćeno putovanje u Veronu, izmišljanje plata za pojedine funkcije, samo su deo od 1,3 miliona evra koliko je opština Žabalj nepropisno potrošila.

 

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je opština Žabalj, sa predsednikom Čedomirom Božićem na čelu, u 2016. nepravilno potrošila čak 161 milion dinara, što je 14 odsto ukupnog opštinskog budžeta.

– Najveći deo nepravilno potrošenog novca otišao je na javne nabavke, čak 73 miliona. Bez verodostojne dokumentacije potrošeno je 26 miliona dinara – navode iz DRI.

Dug je niz nepravilnosti u opštini Žabalj koje je DRI utvrdila. Tako je predsednik opštine Čedomir Božić zbog uvećanog koeficijenta imao platu za 30.000 dinara veću nego što je propisano. Opštinskim novcem kupljen je skupoceni mobilni telefon “ajfon 6S” roze-zlatne boje, plaćen čak 96.000 dinara. Niti se zna ko je telefon naručio, niti kod koga je završio, jer nema reversa kome je predat, a plaćen je iz tekuće budžetske rezerve.

 

– Jubilarna nagrada za 10 godina rada od 47.000 dinara isplaćena je 2016. bivšem članu Opštinskog veća, koji je zaposlen u opštini. Revizijom je utvrđeno da je on u opštini zaposlen od 1989. godine i da nije u 2016. stekao pravo na jubilarnu nagradu za 10 godina rada. Predsednik opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja dobio je neto platu od 65.000 dinara, a njegov zamenik od 52.000 dinara, iako plate za te funkcije nisu predviđene zakonom – navode iz DRI.

Advertisements

 

Revizor navodi i da je održavanje sajta opštine plaćano 34.000 dinara mesečno i da je to vođeno kao stalni trošak umesto kao usluga po ugovoru, pošto je održavanje radila privatna firma iz Žablja. Sumnju budi i to što je redovna komercijalna cena za održavanje sajta čak 10 puta manja u većini firmi koje se time bave. Sumnjivo je i putovanje sedmoro ljudi o trošku opštine na Sajam poljoprivrede u Veroni. Revizor navodi da se ne zna ko je putovao niti postoji opštinski akt kojim se tim osobama odobrava putovanje, a aranžman je plaćen 260.000 dinara više nego što je bilo predviđeno ugovorom potpisanim nakon javne nabavke.

 

Čelnici opštine nisu štedeli ni kad su kafane u pitanju, takođe kršeći zakon.

– Isplaćeno je najmanje 527.000 dinara za ugostiteljske usluge, a da na računu nije naveden povod za korišćenje novca, često nema potpisa lica ovlašćenog za korišćenje ugostiteljskih usluga, kao ni specifikacije troškova – navode iz DRI.

 

I pored svega, predsednik opštine Čedomir Božić kaže da je zadovoljan izveštajem revizora.

– Izveštaj revizora nije negativan, ali nije ni pozitivan, pošto pozitivnu ocenu još niko nije dobio. U izveštaju je izneto mišljenje sa rezervom, a mi pripremamo odazivni izveštaj u kom ćemo pojasniti dosta stvari, a stvari nisu loše i revizori su bili zadovoljni – kaže Božić za „Blic“. Ko je kupio skupoceni “ajfon” novcem namenjenim za nepredviđene situacije i kod koga je on završio, Božić tvrdi da ne zna.

BLIC

Advertisements

error: