Haradinaj odgovorio Erdoganu: Ne mešajte se u pitanja Kosova

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj reagovao je na izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, navodeći da “mu neće dozvoliti mešanje u unutrašnja pitanja Kosova”.

 

Kako prenosi RTK, Haradinaj je, nakon što ga je turski predsednik prozvao zbog smene ministra policije Kosova i osude da “brani one koji su pokušali puč u Turskoj”, poručio da “Albanci nemaju običaj da se mešaju u tuđe poslove”.

 

“Nikada se nisam mešao u unutrašnje poslove Turske. Za rešavanje poslova u našoj kući nikoga nismo pitali, to radimo kad mi želimo. Neka to bude svima jasno”, rekao je Haradinaj.

Predsednik Turske kritikovao je u subotu kosovskog premijera zbog toga što je osudio deportaciju s Kosova šest turskih državljana za koje Ankara tvrdi da su pristalice navodnog organizatora neuspelog državnog udara Fetulaha Gulena (gulenisti).

 

Erdogan je rekao da je “tužan” zbog toga što je Haradinaj smenio ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i šefa obaveštajne službe Dritona Gašija, zbog deportacije bez njegove dozvole.

“Od kada ste počeli da štitite one koji rade na organizovanju državnog udara protiv Turske”, upitao je Erdogan i dodao da će Haradinaj “platiti” zbog toga.

Advertisements

 

Alijansa za novo Kosovo ne prihvata smenu ministra
Alijansa za novo Kosova (AKR) koja je deo vladajuće koalicije i koja u vladi ima četiri ministara, a samo dva poslanika, ne prihvata smenu ministra unutrašnjih poslova Kosova Fljamura Sefaja.Njega je premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio nakon hapšenja i deportacije šest turskih državljana zato što ga niko o tom potezu nije obavestio.

 

Potpredsednik stranke i gradonačelnik Mitrovice Agim Bahtiri je na na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, napisao da AKR ne prihvata smenu Sefaja.

“Nije tačno da je AKR prihvatila smenu ministra Fljamura Sefaja. AKR će u narednim danima doneti konačni stav o pitanju ministra Fljamura Sefaja,” napisao je Bahtiri, a prenosi portal koha.net.

Prema Ustavu i Zakonu o Vladi Kosova, premijer ima pravo da smenjuje ministre bez konsultacija sa političkim strankama iz kojih dolaze.

 

Neprihvatanje odluke o smeni ministra moglo bi da dovede do ostavke premijera Haradinaja, s obzirom da vladajuća koalicija sada ima sigurna 53 glasa, pošto su je prethodno napustili predstavnici Srpske liste.

Haradinaj ima još jedan problem kada se radi o zvaničnicima koje je smenio, jer predsednik Kosova Hašim Tači nije potvrdio smenu direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija, za čiju je smenu potrebna i njegova saglasnost.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: