LONČAR: Vakcina postaje OBAVEZNA, roditelji će dobijati kazne i zatvor!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vakcina protiv bakterije pneumokoke će od ponedeljka, 2. aprila, u Srbiji biti u obaveznom kalendaru vakcinacije. Što se vakcine protiv morbila tiče, ministar zdravlja kaže da je podneseno 1.256 zahteva za pokretanje postupaka protiv roditelja.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je nabavljeno 165.000 doza, da je vakcina distribuirana i da sve ide o trošku države.

Lončar je istakao da svake godine u svetu umre oko 1,6 miliona ljudi od te bakterije koja izaziva tešku upalu pluća, te da su to mahom deca mlađa od pet godina.

 

On je za RTS rekao da neke zemlje u okruženju (BiH, Hrvatska, Makedonija, Rumunija) još nemaju tu vakcinu u obaveznoj primeni.

Advertisements

Lončar je objasnio da su OPV vakcine kojima je 29. marta isticao rok trajanja tog dana i povučene iz upotrebe, a da su 30. marta stigle nove količine i da mogu nesmetano da se daju.

 

“Međutim da ne bismo dolazili u situaciju da zavisimo od velikih proizvođača, ulažu se napori da se što više vakcina proizvodi u Srbiji i da se osposobi `Torlak`”, rekao je Lončar.

Govoreći o problemu malih boginja i najavi stručnjaka da dolazi period kada one neće biti toliko aktivne, Lončar je rekao kako nije za pristup da “će se nešto samo od sebe desiti zbog boljeg vremena”.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: