NEĆE DA ĆUTI! Profesor Jovo Bakić: Srbiju kontroliše Vučićeva mafija!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Politika u Srbiji svodi se na izbore i lov na plen. Izbori, što parlamentarni, što predsednički, što lokalni, barem otkad je Aleksandar Vučić pokorio Srbiju, tj. od 2012, odvijaju se svake godine.

 

Piše: Jovo Bakić

Čitavo društvo se neprestano nalazi u predizbornoj agoniji. Partijski aktivisti su neprekidno mobilisani, pa neumorno obilaze svakodnevnim politikantstvom, ispoljenim basnoslovnim obećanjima i svakojakim ludostima, zamorene i zgađene građane. Tako i sada, predsednički su tek okončani, a gospodar Vučić i njegove sluge započeli su predizbornu kampanju za beogradske i parlamentarne izbore.

 

Otuda se već godinama izrovane ulice glavnog grada na brzinu „šminkaju“ (iskustvo nas uči da ne moraju biti kvalitetno sređene), a uz Beograd na vodi i njegov najveći šoping-mol i najveću falusoidnu kulu, vlasti najavljuju i najveći falusoidni jarbol na Balkanu. Banalna nacionalistička megalomanija u službi je prikrivanja: nacionalnog i socijalnog poniženja, izraženih tavorenjem na periferiji svetskog kapitalističkog sistema; bede i siromaštva, izraženih najmanjim izdvajanjem za nauku u Evropi, jednom od najnižih prosečnih plata na Kontinentu (do koje ne doseže plata prosvetara) i užasavajućim uslovima rada; nedostatka kanalizacije na trećini beogradske teritorije; nedovoljnog broja dečjih vrtića i klimatizovanih sredstava gradskog prevoza; grabeži oko plena i mafijaške vlasti nad državom.

Advertisements

 

Bahata vlast nema dodir sa stvarnošću, pa više puta proslavlja prevarantski izvojevane izborne pobede. Skorojeviću nije dovoljna zakletva nad Miroslavljevim jevanđeljem. Ne, njegov narcizam i činjenica da predsedava jednom banana-državom, koju bi stoga trebalo predstaviti što bogatijom i moćnijom, zahtevaju divljenje ojađenih građana i zblanutih zvaničnika iz inostranstva. Otuda se organizuje još jedna megalomanska ceremonija, s neskrivenim ciljem da brojem uglednih gostiju nadmaši pogreb Josipa Broza. Tada, u predvečerje propasti socijalizma i Jugoslavije, priređena ceremonija trebalo je da svedoči o stabilnosti zemlje suočene s egzistencijalnom krizom. Danas je Srbija, takođe, u egzistencijalnoj krizi, jer niti zna gde su joj granice niti veliki deo njenih građana zna kako da preživi blagostanje u koje su ga doveli veliki vođi.

 

No, ima i bitnih razlika, jer Josip Broz Tito bio je državnik, pa je, u hladnoratovskoj podeli sveta, i država na čijem se čelu nalazio bila cenjena. Otuda su njegovoj sahrani prisustvovali važni državnici. Za razliku od njega, gospodar Vučić je tek jedan politikant, pa su na predsedničkoj ceremoniji bili mahom vođi, Srbiji sličnih, banana-država, nastalih rasturanjem Jugoslavije, i tek izaslanici moćnih državnika.

 

POLITIKA.RS

Advertisements

error: