PO KRATKOM POSTUPKU! Tito je nasilno gušio albanske proteste

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Za gušenje ove pobune NOVJ je bila prinuđena da upotrebi oko 40.000 ljudi.

 

Pobuna balista na Kosovu i Metohiji bila je pobuna pripadnika organizacija Bali Kombetar protiv jedinica NOVJ koja je počela krajem 1944. U njoj su učestvovali Albanci koji su mobilisani u partizanske jedinice kako bi se poslali na Sremski front, i bilo ih je oko 15.000. Međutim, ovu pobunu ugušila je Jugoslovenska armija 21. februara 1945. godine, kada je u dreničkom selu Trstenik opkoljen i skoro uništen štab pobunjenika. Ipak, određene grupice balista su nastavile da deluju, i tek je sedam godina kasnije, 1952. likvidirana poslednja grupa. Za gušenje ove pobune NOVJ je bila prinuđena da upotrebi oko 40.000 ljudi!

 

U sve okupatorske vojne i policijske jedinice masovno su se uključivali Albanci sa Kosova i Metohije i verno služili nemačke i italijanske okupatore, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim krajevima gde su vladali okupatori.

Advertisements

 

Narod u Albaniji je po zlu pamtio Albanace iz Kosova i Metohije, koji su kao okupatorski vojnici (21. SS brdska divizija Skenderbeg (1. albanska)) i balisti gušili ustanak protiv okupatora. A od druge polovine 1943. godine, južno od Kruševca i Aleksinca, ni u jednom mestu u Srbiji nije smela da se kaže na ulici nijedna ružna reč o Nemcima, ili nešto da se dobaci u prolazu pored njih kao do tada. A razlog je bio to što su se u nemačkim SS uniformama kretali srpskim ulicama i Albanci iz Kosmeta, starosti između 25 i 30 godina. Oni su govorili srpski i bili nemilosrdni neprijatelji Srba.

 

Na ulicama se nikad nije znalo da li je esesovac Nemac ili Albanac. Pored njih, u civilu su se kretali i Albanci špijuni, koji su bili u službi Nemaca. Za sve vreme Drugog svetskog rata kretali su se Albanci u uniformi i civilu. Na Kosovu i Metohiji Albanci su uzeli masovno učešće u službi okupatoru, kao špijuni ili pripadnici vojnih formacija, balisti žandarmerija ili policija.

 

Espreso.rs

Advertisements

error: