SRBIJANKA TURAJLIĆ: Spomenik Miloševiću bi nas ponovo osramotio

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Spomenik Slobodanu Miloševiću bi produbio podele u društvu, ali više me brine što bi nas to ponovo osramotilo kao državu i građane. Ne možete dizati spomenik onome što se dešavalo devedesetih, morate da napravite memorijalni centar u Batajnici, memorijalni centar za ono što se dešavalo svim građanima, smatra profesorka u penziji Srbijanka Turajlić.

 

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić kaže da se ideja o spomeniku Miloševiću pojavila na desetu godišnjicu njegove smrti i da ju je pokrenula grupa građana koja se našla u Požarevcu.

“Mi smo razmišljali kolika je dovoljna istorijska distanca, mi smo rekli da vidimo šta građani misle, uspeli smo da utvrdimo da ima građana koji misle kao mi. Formiran je inicijativni odbor koji je dao predlog Skupštini grada. Tu ima 50 istaknutih ličnosti i pisma podrške stižu iz unutrašnjosti”, kaže Mrkonjić.

 

On kaže da njihov cilj nije da vode rat s ljudima koji imaju loše uspomene, već da žele da objasne zašto Milošević zaslužuje spomenik.

Advertisements

“Slobodan je bio prvi demokratski izabran predsednik države, posle je izabran opet, to ga kvalifikuje kao državnika za priznanje. Dva jaka uporišta su Dejton i formiranje Republike Srpske, on je bio poznat kao borac za slobodu koji brine o svim Srbima. Odbrana u Hagu je možda moj lični stav, ali to je bila herojska odbrana i ubijen je nevin u Hagu”, navodi Mrkonjić.

Na pitanje šta misli o toj inicijativi, profesorka Turajlić je rekla da je ljuta i na sebe, ali i na demokratsku vlast koja je dozvolila da se ne razgovara o devedesetim. Ona smatra da to što je on izabran na izborima ne mora ništa da znači.

 

“Jako mnogo diktatora je izabrano na demokratskim izborima, to ne znači ništa. Potpisao je Dejton jer je bio na tom mestu, zašto smo mi vodili rat koji se završio Dejtonom, možda smo mogli da ga ne vodimo. Kako vi doživljavate čoveka za čije vreme se leševi voze u hladnjači, kako to doprinosi ugledu Srbije. Da li zaslužuje spomenik ili veliku hladnjaču da dovodimo škole da vide da se to nikada ne dogodi”, rekla je Turajlić.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: