ŠEF NATO BAZE NA KOSOVU: Volim srpske crkve i manastire!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

“Privilegija je biti na Kosovu, osećam dug zahvalnosti prema mojim precima koji su emigrirali u SAD početkom prošlog veka kako bi izbegli probleme u to vreme, a ako u sledećih devet meseci mogu da vratim taj dug, učiniću to održavanjem mira i sigurnosti”, rekao je za “Politiku” novopostavljeni komandant Američkog kontigenta Kfora na Kosovu, Nik Dučić.

 

– Pokušavamo da ojačamo kosovske sigurnosne i policijske organizacije. One jačaju i sada se vidi bolje uključivanje manjina. Čvrsto verujem da će osećaj sigurnosti rasti na svim područjima Kosova, gde će moći bezbedno da se živi. Postoje i izazovi koje treba rešiti a među njima je i kriminal – priča pukovnik Dučić.

 

On navodi da je već imao početne sastanke sa kolegama na Kosovu i u Srbiji i da je uspostavio dobre odnose.

Advertisements

 

– Sarađujemo sa kosovskom policijom, rešavamo neke stvari i sa kosovskim bezbednosnim snagama, ali naše zajedničke patrole pre svega su sa kosovskom graničnom policijom i srpskim oružanim snagama. Da napomenem da je misija KFOR-a u širem smislu podrška miru i sigurnosti, kao i obezbeđenje slobode kretanja širom Kosova – kaže pukovnik, dodajući da je prijatno iznenađen poboljšanjem infrastrukture od 2010. godine, kad je poslednji put boravio na Kosovo.

 

Na pitanje kako se oseća kao prvi američki komandant na Kosovu srpskog porekla kaže:

– Znam da bolje razumem složenost Kosova na osnovu priča koje su bile deo mog odrastanja, poznavanja i čitanja o regiji, praćenja vesti, pa samim tim i veće svesti o etničkim i političkim osetljivostima. Kad sam ovde, tragovi koraka koje su moji preci nekad napravili čini mi se neverovatnim. Gde god izađete iz kampa Bondstil naići ćete na tragove istorije na Kosovu – kaže on. 

Dučić je ranijih dana rekao da voli srpsku istoriju i da je u Americi često posećivao srpske crkve sa porodicom.

 

REPUBLIKA.RS

Advertisements

error: