OVO JE STVARNO SKANDAL! Hrvatska traži od Srbije da im predamo naš grad APATIN

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pretenzije Zagreba na delove naše teritorije.

 

Hrvatska hoće da otme delove teritorije Srbije uz obalu Dunava, uključujući čak i Apatin.

Posle gubitka spora sa Slovenijom, Hrvati će u tome imati i vetar u leđa od EU, koja bi im time kompenzovala rešenje arbitraže oko Piranskog zaliva, koje bi bilo nepovoljno po Zagreb.

S druge strane, Srbija bi mogla u procesu evrointegracija da bude ucenjena da pitanje granice na Dunavu, koje je godinama sporno u odnosima sa Hrvatskom reši upravo tako što bi o njemu odlučivala arbitraža u Hagu kao u slučaju Piranskog zaliva.

 

Ukoliko bi međa bila povučena na kopnenom delu, po katastarskom načelu, koje zastupaju Hrvati, a ne srednjim tokom reke, kao što je uobičajeno i sada se faktički primenjuje, delovi opština Apatin, Sombor i Bačka Palanka preko noći bi mogli osvanuti u Hrvatskoj.

Advertisements

 

S tim se slaže analitičar i bezbednjak Božo Spasić koji je za portal SrbijaDanas.com rekao da će Hrvatska u ovom slučaju biti u povoljnijem položaju.

 

Nama samo močvara

Na ovu mogućnost ukazao je i vojni analitičar i poslanik SNS Miroslav Lazanski, koji je podsetio da, po katastru, Hrvatska ima oko 10.000 hektara sa naše strane Dunava, dok Srbija ima oko 3.000 hektara na hrvatskoj strani, s tim da bi komšijama pripala urbana područja, apatinska luka, marina i brodogradilište, dok srpsko zemljište na hrvatskoj obali Dunava obuhvata jaruge, močvare i livade.

 

IZVOR: SrbijaDanas.com

Advertisements

error: