NOVA BRUKA “NEMANJIĆA”: Stefan Nemanja na samrti citira Sinana Sakića

Podeli vest sa drugima!
  • 619
    Shares

Advertisements

Sinoć smo imali prilike da gledamo novu epizodu serije “Nemanjići”, koja ni ovog puta nije prošla bez grešaka scenarista.

 

Sinoć se na RTS-u emitovala šesta epizoda serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” od koje se mnogo očekivalo s obzirom da su Stefan, Vukan i Rastko porasli i dočekali da ih glume vrsni glumci, pa su se svi nadali da serija konačno dobija dugo očekivani obrt.

 

Nažalost, ponovo nas je dočekao “dorćolski” rečnik, ali i nove nelogičnosti.

U jednoj od scena na početku epizode, Papin izaslanik dolazi kod Stefana Nemanjića, a srpski vladar ga uporno nudi malinama koje tada u Srbiji nisu postojale.

Takođe, ovoga puta, umesto Vukana i Stefana, vizantijska princeza Evdokija našla se u ulozi kraljice noćnih klubova, imajući u vidu da je u jednoj od scena, Stefan Nemanjić upozorava da mora da se smiri od noćnog života.

Advertisements

 

Međutim, ona očigledno nastavlja da lumpuje, pa u sledećoj sceni Stefanov sluga saopštava vladaru da je kod princeze opet bilo neko “društvo iz Carigrada”.

Ipak, vrhinac nelogičnosti i slobodno možemo reći – ludila, nastaje kada Stefan pronalazi Evdokiju kako spava pijana sa sve razbacanim krčazima vina oko sebe.

Poziva stražu da je izbace, oni je izvode napolje, a Stefan Nemanjić se nekim čudom tj. bujnom maštom reditelja i scenarista, “teleportuje” ispred dvorca.

 

Za kraj, šlag na torti ili čak višnja na tom šlagu, usledila je u sceni u kojoj Stefan Nemanja umire, a poslednje reči su mu: “Kratak je naš put… Sve je dim… i san.”, što nas podseća na stihove Sinana Sakića “Sve je postalo pepeo i dim”.

 

ESPRESO.RS

Advertisements