NOVA BRUKA “NEMANJIĆA”: Stefan Nemanja na samrti citira Sinana Sakića

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sinoć smo imali prilike da gledamo novu epizodu serije “Nemanjići”, koja ni ovog puta nije prošla bez grešaka scenarista.

 

Sinoć se na RTS-u emitovala šesta epizoda serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” od koje se mnogo očekivalo s obzirom da su Stefan, Vukan i Rastko porasli i dočekali da ih glume vrsni glumci, pa su se svi nadali da serija konačno dobija dugo očekivani obrt.

 

Nažalost, ponovo nas je dočekao “dorćolski” rečnik, ali i nove nelogičnosti.

U jednoj od scena na početku epizode, Papin izaslanik dolazi kod Stefana Nemanjića, a srpski vladar ga uporno nudi malinama koje tada u Srbiji nisu postojale.

Takođe, ovoga puta, umesto Vukana i Stefana, vizantijska princeza Evdokija našla se u ulozi kraljice noćnih klubova, imajući u vidu da je u jednoj od scena, Stefan Nemanjić upozorava da mora da se smiri od noćnog života.

Advertisements

 

Međutim, ona očigledno nastavlja da lumpuje, pa u sledećoj sceni Stefanov sluga saopštava vladaru da je kod princeze opet bilo neko “društvo iz Carigrada”.

Ipak, vrhinac nelogičnosti i slobodno možemo reći – ludila, nastaje kada Stefan pronalazi Evdokiju kako spava pijana sa sve razbacanim krčazima vina oko sebe.

Poziva stražu da je izbace, oni je izvode napolje, a Stefan Nemanjić se nekim čudom tj. bujnom maštom reditelja i scenarista, “teleportuje” ispred dvorca.

 

Za kraj, šlag na torti ili čak višnja na tom šlagu, usledila je u sceni u kojoj Stefan Nemanja umire, a poslednje reči su mu: “Kratak je naš put… Sve je dim… i san.”, što nas podseća na stihove Sinana Sakića “Sve je postalo pepeo i dim”.

 

ESPRESO.RS

Advertisements

error: