PRVI PUT U ISTORIJI! Žena dolazi na čelo američke službe CIA

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vašington — Dosadašnju zamenicu direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Đinu Haspel predsednik SAD Donald Tramp je predložio za novu šeficu te službe.

 

AP navodi da je Haspelova upravljala tajnim zatvorom CIA na Tajlandu, u kojem su osumnjičeni za terorizam podvrgavani mučenju.

Tramp je iznenada smenio šefa američke diplomatije Reksa Tilersona, na njegovo mesto je imenovao dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea, a za njegovu naslednicu odabrao je Haspelovu.

 

Ako Senat SAD potvrdi izbor Haspelove, ona će biti prva žena na čelu CIA, ali je istorijski značaj te nominacije odmah zasenila njena povezanost sa zatvorom u kojem su, kako navodi Asošiejted pres, dva osumnjičena pripadnika Al Kaide mučena simulacijom davljenja.

Advertisements

 

Haspelova, koja ima veliko iskustvo u radu CIA u inostranstvu, vodila je taj zatvor u kratkom periodu 2002. godine, kada su tehnikom simulacije davljenja mučeni Abu Zubajadah i Abd al Rahim al-Naširi. To su za AP rekli jedan bivši i jedan aktuelni obaveštajni zvaničnik SAD.

 

Haspelova je takođe učestvovala u uništavanju video-snimaka simulacija davljenja zatvorenika. To uništavanje snimaka pokrenulo je podužu istragu Ministarstva pravde SAD koja je završena bez podizanja optužnica.

CIA je poslednji put koristila simulaciju davljenja pre više od 10 godina, navodi AP. Vlada SAD smatrala je mučenjem tu taktiku ispitivanja dok administracija bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg nije odobrila njenu upotrebu nad osumnjičenima za terorizam.

 

B92

Advertisements

error: