OŠTRE MERE: Sveštenici više neće smeti da naplaćuju usluge!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ukoliko vernicima traže nagradu za venčanja, sahrane, kršenja ili osveštenje vodice, sveštenici mogu dobiti opomenu, ukor, premeštaj u drugu parohiju, ali i izgubiti službu.

 

Sveštena lica koja od vernika budu iznuđivala nagrade za sveštenoradnje ubuduće će biti najstrože kažnjavana!

 

Narodski rečeno, sveštenici više ne bi smeli da vam traže dotatni novac za sahrane, kršenja, venčanja, osveštavanje vodice… Ukoliko se utvrdi da su napravili prestup, među koje spada i ovaj, mogu biti svrgnuti, pa čak i doživotno lišeni sveštenog čina, navedeno je u nacrtu predloga novog ustava Srpske pravoslavne crkve. O njemu bi trebalo da se raspravlja u maju na Svetom arhijerejskom saboru.

 

– Crkvenosudski organi nadležni su za prestupe u koje spadaju prestupi protiv pravoslavne vere, crkve ili crkvenog poretka, život i vladanje koji ne dolikuju svešteničkom činu i službi, nevršenje ili nemarno vršenje svešteničke službe, odnosno neizvršavanje odluka nadležnih crkvenih organa, uvrede ili klevete koje svešteno lice nanese drugom licu i iznuđivanje nagrade za sveštenoradnje – navodi se u predlogu novog ustava SPC.

Advertisements

 

Verski analitičar Draško Đenović smatra da je vrlo teško dokazati šta je to iznuđivanje za sveštene radnje.

 

– Vi možete da tužite popa, ali time niste ništa rešili jer taj isti pop sutra treba da vam dođe u kuću. Ne verujem da će on izgubiti posao zato što je uzeo pare od sirotinje raje. Mislim da od tih kazni neće biti ništa, ali svakako oni koji iznude novac treba da budu kažnjeni. Postoje sveštenici koji uzimaju više para za neke obrede – priča Đenović i dodaje:

 

– Problem se može rešiti jedino uvođenjem jedinstvene tarife ili odrediti parohijal gde je porodica dužna da na godišnjem nivou plati Crkvi određenu sumu za kojoj će joj biti obezbeđeni i vodica i sahrana i krštenje.

 

KURIR

Advertisements

error: