AMERIČKI VOJNI GENERAL: Rusija kontroliše teritoriju Artika

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Glavni komandant NATO-a u Evropi, američki general Kertis Skaparoti, smatra da se NATO nedovoljno razvija na Arktiku i da ne održava ravnotežu s Rusijom.

 

Na raspravi u Senatu SAD Skaparotija su pitali da li SAD imaju dovoljno potencijala da se suprotstave Rusiji na Arktiku. „Mi to ne postižemo“, odgovorio je general.

Prema njegovim rečima, uskoro će Rusija dobiti mogućnost da kontroliše Severni morski put, i to i vojnim sredstvima.

„Njihov javni cilj je da zaštite bezbednost radi dobrobiti Arktika… Ako se pažljivije pogleda šta tamo postavljaju, jasno je da će imati mogućnost da kroz neko vreme, za dve do tri godine, kontrolišu Severni morski put ukoliko to budu želeli“, rekao je Skaparoti.

 

„Najveći deo ovog posla je remont starih vojnih baza, to je sedam do devet baza, posebno onih koje se nalaze na početku i na kraju Severnog morskog puta, na ključnim mestima. Mi to pažljivo pratimo u kontekstu militarizacije Arktika“, zaključio je Skaparoti.

Advertisements

 

Poslednjih godina Rusija je počela aktivno da osvaja svoje severne teritorije, uključujući nalazišta ugljovodonika, kao i razvoj Severnog morskog puta koji sve više postaje alternativa tradicionalnim maršrutama iz Evrope u Aziju.

 

Radi zaštite ruskih interesa na Arktiku osmišljen je kompleks mera, uključujući i vojne, s obzirom na povećano interesovanje zemalja-članica NATO-a za ovaj region.

Skaparoti je tokom rasprave rekao i da Rusija ima određene prednosti u poređenju s NATO-om, kada je reč o blizini unutrašnjih linija komunikacije i razmerama vojnih snaga, pa čak i pojedinim vrstama konvencionalnog naoružanja. On, ipak, smatra da Rusija NATO-u priznaje prednost u slučaju oružanog sukoba.

 

SPUTNIK

Advertisements

error: