PATRIJARH IRINEJ: Lepo je Kosovo ali ja tamo neću da se selim!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Voleo bih da se usvoji da se imenu pridoda pojam Pećka patrijaršija. Beograd će i dalje biti administrativni centar, kaže prvi čovek Srpske pravoslavne crkve.

 

Ideja da Srpska pravoslavna crkva zvaničnom imenu pridoda odrednicu Pećka patrijaršija, što je predviđeno nacrtom novog ustava SPC, naišla je na odobrenje većine vladika, a patrijarh srpski Irinej u razgovoru za Kurir poručio je da je bi voleo da se to ime usvoji.

– Ono nas vezuje za Pećku patrijaršiju, a preko patrijaršije i za Kosovo. Vidim to kao veoma dobar predlog. Voleo bih da bude prihvaćeno, zašto da ne, radi se o našoj istoriji, prošlosti i crkvi – kaže patrijarh Irinej.

Na pitanje da li će, ukoliko SPC zvanično promeni naziv u maju na Svetom arhijerejskom saboru, i on da se preseli u Peć, patrijarh odgovara:

Advertisements

 

Istorijski centar

– Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i za Kosovo, mi prihvatamo!

 

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine. Predviđeno je i da prvi čovek SPC nosi ime arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojoj je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

 

KURIR

Advertisements

error: