KRAJ! Junker poručio Vučiću: Nisam rekao da ćete ući u Evropsku Uniju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Zemlje koje nisu rešile bilateralne sporove ne mogu da postanu deo EU, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

 

“Želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, ne da uvezemo nestabilnost”, rekao je Junker na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako kaže, Brisel želi normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

“Međutim, nije nama da kažem kakav će biti karakter tog sporazuma, na Beogradu i Prištini je da to odrede”, naveo je Junker.

 

Junker je rekao i da “voli da poseti Beograd”, da je jednom dolazio ranije, da mu je ovo druga poseta, a uskoro će kaže biti i treća.

Advertisements

“Hvala predsedniku Srbije, primio nas je kao prinčeve. U Briselu često govorimo o Srbiji, a ja sam hteo i da razgovaram sa Srbima. Ovo nije nikakva inspekcija, niti prikupljanje informacija, već otvoreni razgovor”, rekao je Junker.

 

Junker je naveo i da je njegova poseta Zapadnom Balkanu usledila nekoliko meseci pre samita u EU u Sofiji i to, kako kaže, “pokazuje u kojoj meri odnosi sa Zapanim Balkanom predstavljaju prioritetni značaj”.

 

“Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU, bez njih ona nije kompletna. EU nije ekskluzivno vlasništvo sadašnjih članica i druge zemlje hoće da uđu. Srbija je do sada najviše napredovala, ali to je i normalno, vodimo pregovore već neko vreme. Drugi će tek početi sa pregovorima… Datum pristupanja ne zavisi od nas, već samo od Srbije”, istakao je Junker.

 

B92

Advertisements

error: