NE BACAJTE UPLATNICE: Plaćene račune čuvajte bar 10 godina

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Čak i redovne platiše komunalci mogu da iznenade tužbom za sticanje protivpravne dobiti zbog nekog davno nenaplaćenog ili zagubljenog računa.

 

Iako neplaćeni računi za komunalne usluge zastarevaju posle godinu dana, bilo bi dobro da priznanice za plaćene račune čuvate najmanje 10 godina, preporuka je udruženja potrošača građanima.

Naime, neplaćeni računi za struju, grejanje, gas, vodu, dimničarske usluge, održavanje čistoće, telefon, ali i TV pretplatu zastarevaju posle godinu dana i nećete morati da ih platite ukoliko vas preduzeće koje vam je pružilo te usluge nije na vreme tužilo.

 

To je regulisano Zakonom o obligacionim odnosima, tačnije članovima 378 i 372 tog zakona, koji propisuju da neplaćeni računi zastarevaju za jednu godinu i da se za ova potraživanja ne može primenjivati opšti rok zastarelosti od 10 godina, što je tumačenje Vrhovnog kasacionog suda.

Advertisements

 

Međutim, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović upozorava da su se javna komunalna preduzeća dosetila kako da ipak bar pokušaju da naplate svoja potraživanja od građana i nakon isteka roka od godinu dana.

 

– Sada su građane koji im nisu platili račune počeli da tuže za sticanje protivpravne dobiti, što ne zastareva posle godinu dana! Zbog toga građani sada moraju da čuvaju priznanice o plaćenim računima i po 10 godina, jer se nikad ne zna za koju godinu mogu da vas tuže ako imaju nekog manjka u kasi ili je jednostavno došlo do greške u njihovoj arhivi. To je stvarno strašno, jer ko čuva sve račune 10 godina. To je maltene nemoguće dokazati, a oni to znaju i onda od građana ipak pokušavaju da naplate svoj nerad. Javna komunalna preduzeća su dužna da vam pred utuženje pošalju opomene, a većina njih to ne uradi, a zatim tuže za protivpravnu dobit. To su klasične mahinacije – upozorava Papović.

 

KURIR

Advertisements

error: