DODIK: NATO što dalje od granica Republike Srpske!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pedsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas, tokom Prvog foruma srpske dijaspore u Banjaluci, da odbiju bosansku dijasporu, navodeći da će “u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije tzv. bosanske dijaspore”.

 

“Neću okolišati, odbacite i odbijte to, jer to nije deo onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, u organizacionom smislu jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije”, kazao je Dodik.

Dodik je ponovo negirao državnost BiH, navodeći da je BiH “teritorija koja nema prefiks države niti ga je dobila u Ustavu i Dejtonskom sporazumu”, dok je za RS rekao da je država i da se “ne sme odustati od ideje državnosti, koja nije uperena protiv bilo koga”.

 

“U BiH želimo da gradimo odnose u kojima ćemo se poštovati, kao i da BiH odustane od centralističkog uređenja države, jer je to nemoguće”, kazao je predsednik RS.

Advertisements

Dodik tvrdi i da je RS prepoznata na spoljnopolitičkom planu kao faktor, istovremeno optužujuži predstavnike iz Saveza za promene da su u zajedničkim institucijama BiH pristali na legitimizaciju određenih odluka koje su ranije doneli visoki predstavnici, a kojima su, kako je ocenio, oduzeta neka od prava RS. Predsednik RS je kazao da taj entitet odbija članstvo BiH u NATO, ističući da se zalaze za vojnu neutralnost BiH.

“Ne želimo da vidimo granicu na Drini nikakve vrste, a pogotovo ne NATO granicu na Drini. Ne želimo u vojnom smislu da budemo odvojeni od onoga što je naša matica. Mnogima se to ne sviđa”, izjavio je on.

 

Dodik je kazao i da je istorijski iskustvo Srba sa NATO-om negativno.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: