UGLEDNI BIZNISMEN Rolf Dobeli: Bez rata, Srbija bi danas bila Švajcarska!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija je prilično nalik Švajcarskoj, imaju približan broj stanovnika, nemaju naftu, pa, mi generišemo bogatstvo naukom i preduzetništvom, a i Srbija će uraditi isto, kaže Rolf Dobeli.

 

BEOGRAD – Sledeće godine ćemo početi sa organizovanjem skupa Vorld majnds (World Minds) u Beogradu, izjavio je biznismen, autor nekoliko knjiga i osnivač ove švajcarske organizacije, Rolf Dobeli, koji je ocenio da je Srbija zabeležila dobar napredak i da radi dobar posao.

 

“Imali smo sastanak sa premijerkom koja je bila jedna od osoba koja je veoma uticala na to da dođemo u Beograd, a i gospodin Vučić je takođe to inicirao. Želeli bismo da dovedemo što više ljudi iz naše originalne zajednice na World Minds u Beogradu”, kazao je on za list tokom boravka u Beogradu.

 

“Sa vašom vladom bismo mogli dan nakon simpozijuma da organizujemo sastanke sa onima koji su učestvovali da vidimo šta ko može da ponudi, da razgovaramo o investicijama itd. Ali, mogu da vam kažem da je zaista dobro raditi sa vašom vladom, ona je brza i ne komplikuje”, kaže on.

 

Na pitanje zašto baš Beograd i Srbija, on kaže da su imali dosta pitanja iz drugih gradova da li mogu da organizuju simpozijum tamo, ali je vlada Srbije izrazila jaku podršku.

Advertisements

 

Dobeli je dodao da je tu još jedan razlog – Srbija je prilično nalik Švajcarskoj, imaju približan broj stanovnika, nemaju naftu, pa, kako kaže, “mi generišemo bogatstvo naukom i preduzetništvom i Srbija će uraditi isto”.

 

“Ne zaboravite vi ste imali tri rata, Švajcarska nije, mi nismo učestvovali u Prvom svetskom ratu, bili smo posteđeni u Drugom i naravno nismo imali jugoslovenski rat. Dakle prošli ste kroz tri rata i to je razlika… Mi smo imali bolji početak i sreću, a vi ste imali lošu sreću. Da nije bilo toga vi biste bili kao Švajcarska, garantujem vam”, kaže Dobeli.

 

Na pitanje kako Srbija da spreči odliv mozgova, on kaže da Srbija treba da nađe način da se ponovo poveže sa tim ljudima.

 

“I World Minds može da pomogne u tome. Beograd ima regionalni uticaj i vodeći je centar za nauku u regionu. Srbija treba da postane magnet, njeni naučnici odlaze u inostranstvo i to treba da rade, ali Srbija treba da nađe način da ih privuče nazad. To je dugotrajan projekat, ali to mora a se desi”, kaže Dobeli.

 

KURIR

Advertisements

error: