ČEŠKI NAROD USTAO: Protestujemo dok naša vlada ne prizna da je Kosovo Srbija

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na protestu u Pragu udruženja „Prijatelji Srba na Kosovu“ upućen poziv češkoj vladi da povuče priznanje Kosova. Ponuđeno i potpisivanje peticija s tim zahtevom.

 

„Prijatelji Srba na Kosovu“ redovno organizuju proteste povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

U peticiji pročitanoj na Vaclavskom trgu pred manjom grupom demonstranata, piše: „Zahtevamo od vlade Češke da povuče, opozove priznanje tzv. republike Kosovo. Priznanje samozvane države kosovskih Albanaca maja 2008. godine je bilo grubo kršenje međunarodnog prava od strane tadašnje češke vlade. Iz međunarodnih sporazuma je jasno da je južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija na čijoj teritoriji su lideri kosovsko-albanske manjine prolasili samozvanu državu i dalje neodvojivi deo Republike Srbije“.

Advertisements

 

Peticiju je inicirao regionalni lider opozicione Češke socijaldemokratske stranke Jaroslav Foldina, koji je srpskog porekla, a kao prvi ju je potpisao Jan Kavan, koji je 1999. godine, u vreme bombardovanja SRJ, bio ministar spoljnih poslova.

 

U tekstu se zahteva da vlada premijera Andreja Babiša ispravi, kako se navodi, sramno ponašanje vlade premijera Mireka Topolaneka, koja je Kosovo priznala i time „nas je uvrstila među zemlje koje u odnosima uspostavljaju zakone džungle. To je za nas, češke građane, apsolutno neprihvatljivo“, stoji u peticiji.

Dok je prvi potpisnik peticije Jan Kavan za češku redakciju ruskog Sputnjika izjavio da „nije naivan da pomisli da će češka vlada povući priznanje Kosova“, inicijator peticije, Foldina poručio je da će protesta biti sve dok međunarodna zajednica ne prizna da je Kosovo Srbija.

 

INTERMAGAYIN.RS

Advertisements

error: