HRVATSKA TRAŽI OD SRBIJE 32 milijarde evra ratne odštete!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

DOK predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja će biti domaćin srpskom šefu države Aleksandru Vučiću, u Zagrebu 12. i 13. februara, ne pominje da će tema njihovih razgovora biti pitanje ratne odštete, premijer hrvatske vlade Andrej Plenković i njegovi ministri od toga ne odustaju.

 

Plenković je u četvrtak čak podsetio na član 7. Sporazuma o normalizaciji potpisanog 23. 8. 1996. u Beogradu u kom se govori da će se u roku od šest meseci potpisati sporazum za naknadu za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Kako je rekao, taj sporazum nikada nije potpisan jer su razgovori bili prekinuti.

– Za vreme Vučićeve posete moglo bi da se razgovara o toj obavezi, jer je veoma jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa – naveo je Plenković.

 

Da bi Zagreb, međutim, uopšte bio u prilici da traži ratnu odštetu, za to prvo neki sud mora da utvrdi da postoji povreda konkretne odredbe međunarodnog prava, za šta kao posledica sledi naknada štete. Kako je Međunarodni sud pravde već odlučivao po tužbi Hrvatske protiv Srbije, i odbacio ju je, njihov cilj ostaće nedostižan. Arbitraža bi mogla da bude druga opcija, ali za nju mora da postoji i saglasnost Beograda.

Advertisements

 

Tema ratne odštete se u Hrvatskoj dosad otvarala u nekoliko navrata, ali uvek od strane krajnjih desničara koji su tvrdili da Srbija treba da plati 32 milijarde evra Hrvatskoj. Slobodan Praljak, koji se nedavno ubio u haškoj sudnici objavio je i brošuru „Procena ratnih šteta u Hrvatskoj“ i izračunao da bi ratna odšteta trebalo da iznosi 40 milijardi dolara.

 

U Zagrebu, međutim, nikad nije rešavana „jednačina“ kolika je šteta koju su pretrpeli Srbi koji su iz Hrvatske proterani. Po kalkulaciji koja je svojevremeno izvedena u Beogradu, kako za „Novosti“ kaže Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, Srbija bi od Hrvatske mogla da zatraži ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi evra.

 

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

Advertisements

error: