Bravo! 362 lažne vesti na naslovnicama Informera za godinu dana!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na 302 naslovne strane, Informer je prošle godine objavio čak 362 lažne vesti, pokazalo je istraživanje sajta fakenews.rs.

 

Naslovnice Informera u prethodnoj godini ispunili su pristrasni, jednostrani ili sasvim neistiniti i izmišljeni navodi.

 

Iako je Informer najavljivao, činjenice pokazuju da se nisu dogodili teroristički napadi ISIS-a na Srbe na Kosovu, kao što ni džihadisti nisu napali Banjaluku. Srpska vojska, ni kosovska (nepostojeća) nisu okupirale sever Kosova, Srbiju nisu napali ni Hrvati ni Albanci, a nije se desilo ni krvoproliće nakon predsedničkih izbora.

Rusija Srbiji nije dala mesecima najavljivani raketni sistem S 300, Tramp nije ukinuo sankcije Rusiji, nije ni “ugasio” NATO, Milorad Dodik nije “uklonjen po planu Zapada do 1. septembra 2017”, a Hrvati nisu oteli Apatin od Srbije.

 

Ratko Mladić je živ, dok je Informer predviđao njegovu smrt do kraja 2017. godine, jer ga, kako tvrde, truju u Hagu. Nije se, međutim, desila ni još jedna vrlo bitna stvar – izostala je bilo kakva reakcija tužilaštva i policije, koji su nadležni da reaguju u slučajevima kada širenje lažnih vesti izaziva paniku.

Advertisements

 

,,To je obaveza javnog tužioca koji je stranka u postupku, on mora da dokaže ostvarenost zakonskih obeležja konkretnog krivičnog dela. Dakle, u tom segmentu javni tužilac i policija moraju da odrade svoj posao’’ kaže za Fakenews.rs, advokat koji se bavi medijskih pravom Miloš Stojković.

 

Zakoni propisuju određena pravila kada javni interes nalaže da se reaguje na neistinitu informaciju. Način takve reakcije je i krivično gonjenje (ako postoje zakonska obeležja krivičnog dela), zabrana distribucije informacije (iz Zakona o javnom informisanju i medijima), ali i druga pravna sredstva (poput tužbe u parničnom postupku za naknadu štete).

 

,,Ako stvari posmatramo iz aspekta primene krivičnog zakonodavstva, postojanje ili nepostojanje krivičnog dela zavisi od ostvarenosti takozvanih zakonskih obeležja krivičnog dela, što se uglavnom vezuje za posledice do kojih dovodi plasiranje neistinitih informacija, a ocenu o tome daje nadležni javni tužilac” objašnjava Stojković.

 

FAKENEWS.RS

Advertisements

error: