BEOGRAD NA VODI neće biti DUBAI U EVROPI

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Beograd je postao atraktivna destinacija za ulaganje, izjavio je za današnju “Politiku” gradski urbanista Milutin Folić i dodao da se sada gradi milion kvadrata.

 

I to, kako je naveo, ne samo u “Beogradu na vodi”, za koji je rekao da je bio “motor koji je pokrenuo pomamu za našom prestonicom”.

“Osnovni pravac razvoja Beograda je izmeštanje industrijskih zona iz centra, što rade i Beč i Kopenhagen. Na tim lokacijama zidamo kompaktan grad – gusto naseljene četvrti koje koriste postojeću infrastrukturu. Takav grad omogućava pešačenje, bicikliranje, korišćenje javnog prevoza. Beskonačno širenje grada izvan prirodnih granica, kao što je bilo devedesetih godina, dovodi do apsurda da u centru imate zapuštene površine, a ljudi žive sat vremena kolima od centra bez mogućnosti da im ikada dovedete svu infrastrukturu”, rekao je Folić.

Advertisements

 

On je dodao da je “Beograd na vodi” u skladu sa svetskim konceptom razvoja metropole – to je 21. vek na delu.

 

“Master plan za taj deo grada radio je najiskusniji tim na svetu američki RTKL u saradnji sa holandskim ‘Arkadisom’ (zaštita od voda), danskim ‘Kovijem’ (saobraćajno rešenje), kompanijom SWA iz Los Anđelesa (uredjenje javnih površina) i biroom ‘Hapold’ (instalacije u skladu sa ekološkim principima). Saradjivali su sa Urbanističkim zavodom Beograda, najvećom kućom za planiranje u Srbiji, tako da negativni komentari nekih domaćih arhitekata nisu na mestu”, istakao je Folić, koji je dobio nagradu “Najevropljanin” za metropolitenski urbanizam.

 

On je odbacio primedbu da je taj projekat u sukobu sa “dušom grada”.

 

B92

Advertisements

error: