VUČIĆU STIGLA JE 2018. GODINA! – Gde su nam plate od 500 evra!?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iz godine u godinu ili preciznije od izbora do izbora od predsednika, a prethodno premijera Aleksandra Vučića stiže jedno te isto obećanje – prosečna plata od 500 evra.

 

Ako tako nastavi ovo obećanje će jednog dana biti ispunjeno. Bar se nadamo.

Prvi put ova cifra se pojavila u obećanjima tadašnjeg premijera u januaru 2016. godine, kada je najavio da će u 2017. godini prosečna plata dostići taj iznos. S obzirom da je prosečna plata u prvih 11 meseci ove godine 389 evra, uz sve efekte jačanja dinara prema evru i uz značajno veću isplaćenu platu u decembru, nema šanse ni da se približi obećanom iznosu. Zato je pred Novu godinu sada u funkciji predsednika Vučić ponovio svoje obećanje iz septembra, prosečnu platu od 500 evra za kraj 2018. godine.

 

Ovaj sveti gral srpske ekonomije i politike, koliko željen toliko i (za sada) nedostižan, oduvek je bio predmet obećanja političara jer je to jedan od retkih ekonomskih pokazatelja koji je svima jasan i vidljiv, za razliku od BDP-a, budžetskih i platnobilansnih deficita, javnog duga…

Advertisements

 

Postoji i veoma praktičan razlog zašto je obećana plata tek za decembar sledeće godine. Po pravilu svakog decembra se isplaćuju bonusi, 13. plate, nagrade, pa i delovi januarske plate zbog čega je decembarski ček uvek za oko 20 odsto veći od isplata u ostalim mesecima. Naravno, otrežnjenje sledi u januaru kada zbog velikog broja neradnih dana i zbog već primljenog novca, prosečno isplaćena plata bude ispod godišnjeg proseka.

 

Tako je u decembru 2016. godine prosečna neto plata bila 53.456 dinara ili 433 evra, dok je prosek prethodnih 11 meseci bio 369 evra. Ako bi statistika pokazala da je u decembru 2017. isplaćena nominalno ista plata od 53.456 dinara, to bi značilo, zbog jačanja dinara prema evru, da je decembarska neto zarada iznosila 451 evro. Ako bi se zadržao ovako jak kurs dinara i plata u sledećem decembru povećala za 10 odsto, možda bi konačno i ta granica od 500 evra mogla biti dostignuta. Međutim, to ne bi mnogo značilo jer bi već u sledećem mesecu ona bila za 100 i više evra manja, kao što je to bio slučaj u prošloj godini.

 

Izvor: Opozicionar

Advertisements

error: