BRAVO! Severna i Južna Koreja rade na pomirenju

Podeli vest sa drugima!
  • 32
    Shares

Advertisements

Vlasti Pjongjanga ponovo su uspostavile kanal komunikacije sa južnim susedom, dan nakon što je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Džong Una o poboljšanju odnosa između dve Koreje.

 

Kanal komunikacije u pograničnom selu Panmundžon, gde je potpisano primirje između dve Koreje posle rata (1950-1953) ponovo je otvoren posle dve godine.

“Razgovor (crvenim) telefonom trajao je 20 minuta”, rekao je Frans presu zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, bez drugih detalja.

 

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Džon Una da bi “zategnuta situacija” mogla da utiče na Zimske olimpijske igre, severnokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mere i u novogodišnjoj poruci je rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dve zemlje.

Advertisements

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjung-Gjon izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je Seul “spreman da održi razgovore sa Severom u svakom trenutku, bilo gde i u bilo kojem formatu”.

Taj potez su pozdravile kineske vlasti.

 

Južna Koreja je domaćin Zimskih olimpijskih igrara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

 

N1 SRBIJA

Advertisements