BRAVO! Severna i Južna Koreja rade na pomirenju

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vlasti Pjongjanga ponovo su uspostavile kanal komunikacije sa južnim susedom, dan nakon što je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Džong Una o poboljšanju odnosa između dve Koreje.

 

Kanal komunikacije u pograničnom selu Panmundžon, gde je potpisano primirje između dve Koreje posle rata (1950-1953) ponovo je otvoren posle dve godine.

“Razgovor (crvenim) telefonom trajao je 20 minuta”, rekao je Frans presu zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, bez drugih detalja.

 

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Džon Una da bi “zategnuta situacija” mogla da utiče na Zimske olimpijske igre, severnokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mere i u novogodišnjoj poruci je rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dve zemlje.

Advertisements

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjung-Gjon izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je Seul “spreman da održi razgovore sa Severom u svakom trenutku, bilo gde i u bilo kojem formatu”.

Taj potez su pozdravile kineske vlasti.

 

Južna Koreja je domaćin Zimskih olimpijskih igrara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: