DOČEK NEKADA I SADA: Od dobre muzike i osećaja pripadnosti do turbo folka i splavarenja!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Nekada se 31.decembar proslavljao uz osećaj zajedništva i pripadnosti, a danas ga karakteriše otuđenost, ali i loša muzika.

 

Raskošne frizure, elegantne večernje toalete, višesatno spremanje i praznična euforija, sastavni su deo novogodišnje noći u 21. veku. Međutim, ispraćaj stare godine na ovakav način praznuje se tek u poslednjih 70 godina. Do tada, ovaj dan bio je kao i svaki drugi – običan.

 

Fenomen ovog praznika u srpskom narodu se ustaljuje u socijalističkoj Jugoslaviji, a mnogi analitičari razlog za to nalaze u politici. Praznik koji će biti zajednički za sve narode bivše Jugoslavije, kao da se sam nametnuo. Deca i televizija su najviše doprineli širenju cele priče jer se emitovanje tada crno belih slika koje su prikazivale euforiju veoma dopala širokoj javnosti.

 

U vreme SFRJ slavlja su uglavnom bila priređivana u domovima kulture, vojske, fabrikama, a ples je bio neizostavni deo večeri. Svečane večere, atraktivne toalete i odela koja se pripremaju mesecima unazad su oduvek bili deo novogodišnje euforije, ali su se mesta, muzika, ali i sam način zabavljanja itekako promenili.

Advertisements

 

Nekada se 31.decembar proslavljao uz osećaj zajedništva i pripadnosti, a puštali su se šlageri, bluz i rok muzika. Ipak, ples je bio jedan od omiljenih i neizostavnih delova večeri. Takođe, još jedna stavka koja je bila na vrhu spiska je bila i bogata trpeza. Raznovrsna hrana, piće, ali i običaj da svaka domaćica napravi po neko jelo i ponese ga na proslavu su bili “must have”.

 

Tada nije bilo odvajanja, hijerarhije, nadređenih i podređenih, već samo jednakih koji su želeli da uživaju u novogodišnjoj noći.

 

Tokom šesdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u Beogradu je doček podrazumevao elegantnu garderobu, večernje haljine i odela, starogradske pesme…

Dočeci su uglavnom bili organizovani u velikim salama i halama gde je gomila ljudi zajedno proslavljala dolazak Nove godine uz bend koji je muziku svirao uživo.

 

ESPRESO.RS

Advertisements

error: