MOGERINI NAJAVILA: Uskoro pravimo VOJSKU EVROPSKE UNIJE!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Brisel — Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da ideja o “zajedničkoj bezbednosnoj strukturi i saradnji EU” više nije plan ili san, već realnost.

 

Govoreći na godišnjoj konferenciji Evropske agencije za odbranu, Mogerinijeva je rekla da su 23 članice potvrdile spremnost, a da će im se uskoro pridružiti još njih.

“Gradimo Evropsku uniju bezbednosti i odbrane. Ovo više nije plan, ovo više nije san, ovo je realnost koja se ostvaruje”, rekla je Mogerinijeva tokom govora u EDA.

 

Ona je podsetila da je pre deset dana dobila sporazum o novom odbrambenom savezu (PESCO) unutar EU koji podrazumeva finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, koji su dosad potpisale 23 članice.

Advertisements

 

“San očeva i majki osnivača se konačno ostvaruje. Posle više od 60 godina, tu su konačno svi temelji za izgradnju bezbednosne Unije. Sada možemo da projektujemo i razvijamo svoje bezbednosne mogućnosti zajedno, možemo da kupujemo zajedno kako bismo obezbedili da uz efikasnu potrošnju imamo sve što nam je potrebno”, rekla je Mogerinijeva.

 

Šefica evropske diplomatije je rekla da će Evropa sada “moći da deluje zajedno mnogo bolje nego ranije”.

“Moći ćemo da bolje odgovaramo na krize ili da ih sprečavamo, moći ćemo da osnažimo svoje saveznike, da načinimo svoje građane bezbednijim. Gradimo bezbednu Evropu na kontinentalnom nivou na neverovatno inkluzivan način”, rekla je ona.

 

B92

Advertisements

error: