POGLAVLJE 30: Ako ne prihvatimo GMO nema ulaska u EU

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Otvaranjem poglavlja 30 u pregovorima sa EU Srbija se praktično obavezala da će raskinuti sve sporazume o slobodnoj trgovini koje je sklopila sa četiri države, među kojima je i Rusija.

 

Ali, to neće biti ni jedini, a možda ni najveći problem za vlasti u Beogradu, jer će zbog istog poglavlja biti prinuđene da dozvole promet GMO proizvoda na srpskom tržištu.

 

Kako se Srbija primiče vratima Brisela, pred nju se postavljaju sve kompleksniji zahtevi. Osim uvođenja sankcija Rusiji, koje iako se o njima govori još nisu na dnevnom redu, zvanični Beograd će pre pristupanja EU morati da stavi van snage sve potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Takvi sporazumi sklopljeni su Kazahstanom, Turskom i Belorusijom, ali će najveći problem biti onaj koji je potpisan sa Ruskom Federacijom, jer je obim trgovine sa tom državom u poređenju sa preostale tri i najveći. I ne samo to. Ukidanje tog sporazuma moglo bi da ostavi i političke posledice po odnose dve države.

Advertisements

 

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je taj uslov EU veoma težak i ozbiljan za Srbiju, naročito što iz Rusije uvozimo gas.

– To nam je veoma važan izvor snadbevanja. Što se tiče ostalih država, tu ne bi trebalo da osetimo neke posledice. EU ima svoju politiku i ovaj uslov ne važi samo za Srbiju. Isti slučaj je bio i sa ostalim državama koje su u međuvremenu postale članice. Naš strateški cilj je da postanemo deo Unije i moramo to da prihvatimo – navodi za „Blic“ Madžar.

Sporazum sa Rusima Srbija inače često koristi kao adut za privlačenje stranih investicija, s obzirom da slobodnu trgovinu sa Ruskom Federacijom, osim bivših sovjetskih republika, nema više nijedna zemlja na svetu. Ipak, u Vladi kažu da će uprkos njegovom ukidanju Srbija ulaskom u EU biti na dobitku.

 

BLIC.RS

Advertisements

error: