Predsednik Vučić dobio počasni doktorat Moskovskog instituta

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je, u Moskvi, dodeljena titula počasnog doktora Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO), saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

 

Rektor Instituta i akademik Ruske akademije nauka Anatolij Vasiljevič Torkunov je naveo da je titula počasnog doktora Vučiču dodeljena na inicijativu naučnog saveta.

 

“Ovu titulu ne dodeljujemo često. Uručena je samo nekolicini poznatih svetskih političara i državnika. To je tradicionalno priznanje, koje predstavlja veliku čast za dobitnika, ali i obavezu da održava dobre odnose sa ovim institutom”, rekao je Torkunov.

 

Nakon uručenja titule, Vučić je održao je predavanje na temu “Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta – važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu”.

On je rekao da Srbija namerava da samostalno štiti svoj suverenitet, i da zbog teške istorije odnosa Beograda i NATO nema nameru da uđe u Alijansu.

Advertisements

 

“Srbija je jedina zemlja koja hoće da ima svoju armiju i da očuva neutralnost, ne želimo da učestvujemo ni u kakvom vojnom savezu”, rekao je Vučić u predavanju koje je održao na Moskovskom državnom fakultetu za međunarodne odnose, prenosi RIA.

 

On je naveo da je više puta bio na samitima Alijanse i da je direktno govorio da Srbija ne želi u NATO.

“Srbija neće u NATO. Srbija je u Narodnoj Skupštini donela odluku o vojnoj neutralnosti, mi želimo sami da štitimo svoje nebo i svoju zemlju, to je odluka našeg naroda. Imamo suviše tešku istoriju povezanu sa NATO da bismo uopšte razmišljali o tome da postanemo njena članica”, rekao je Vučić.

 

MGIMO je državni institut za međunarodne odnose, osnovan 1944. godine, kao osnovna ruska obrazovna ustanova za edukaciju diplomatskih kadrova.

Titulu počasnog doktora MGIMO do sada su dobili Žak Širak, Šimon Peres, Irina Bokova, Nikola Sarkozi i drugi, navodi se u saopštenju.

 

IZVOR: N1 Srbija / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: