IZ FIRME U GROB! LOŠE VESTI ZA ŽENE: Ići će u penziju tek sa 65 godina

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Plan je da se do 2032. uslovi za žene izjednače sa onima koji važe za muškarce, a već od januara 2018. godine za penzionisanje moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža.

 

Žene u Srbiji će od 2032. odlaziti u penziju tek sa 65 godina, čime će se izjednačiti s muškarcima i uslovima koje oni imaju. Njima će se starosna granica za penzionisanje postepeno pomerati za po šest meseci, saopštio je juče Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

Za sve žene koje planiraju da odu u starosnu penziju u 2018. godini primenjivaće se nov propis, tako da će se uslov povećati za šest meseci, što bi značilo da će morati da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža.

Utučene

Advertisements

– Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj 2017. godini radni odnos mora da prestane najkasnije 29. decembra. U tom slučaju zahtev za penziju se podnosi najkasnije 30. decembra, što može da se učini i poštom, putem preporučene pošiljke. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini – navode u Fondu PIO.

 

Ove informacije su obeshrabrile radnice u Srbiji.

– Sada imam 53 godine i 20 godina radnog staža. Nekada sam sebe i mogla da vidim u penziji, nadala sam se da ću je doživeti, sada više i ne razmišljam o tome – kaže Jelica S., službenica iz Mladenovca, koja se ogorčena javila našoj redakciji.

izvor. kurir

Advertisements

error: