PSIHIJATAR JOVAN MARIĆ: Žene zvocaju muškarcima i zato dobijaju batine

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Bivši ambasador Jovan Marić svojim stavovima gotovo da je nalazio opravdanje za porast nasilja nad ženama, što je ministarka Mihajlović žestoko osudila.

 

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović oštro je osudila šokantne izjave psihijatra i bivšeg ambasadora Jovana Marića, koji je skoro pa odobravajućim tonom govorio o nasilju nad ženama!

 

Gostujući na televiziji Pink, Marić je, na zaprepašćenje javnosti, pojam nasilnika podelio na muški i ženski rod.

Mazohizam

– Sada je vrlo popularno govoriti rodno senzitivni jezik, pa kažu nasilnici. Ama, rekoh, ljudi, kažite uvek nasilnici i nasilnice, jer imamo nasilnice. Jeste da je to znatno manji procenat, ali čini mi se da muško nasilje počinje od te, nazovimo diskusije, svađe unutar braka… Poznat sam po toj rečenici: „Drage dame, ne morate uvek da pobeđujete vaše partnere verbalno, jer bog vam je dao veću verbalnu zonu za verbalizaciju, tako da je žena mnogo spretnija u toj svađi, diskusiji, a onda muškarac izgubi živce i poteže ono što je njemu bog dao, a to su mišići“ – izjavio je on.

 

Marić smatra da postoje muškarci koji uživaju u bolu koji im žene nanose.

Advertisements

– Postoji duboko psihološka pozicija „kik mi“. Dakle, podmetne se – udari me, šutni me, bolje rečeno. Gotovo mazohistička pozicija. Govorim o muškarcima koji prihvataju da budu mazohistični, da gotovo uživaju u tom nekom bolu, to surovo zvuči, ali je tako, nažalost… Ti muškarci koji „prihvataju“ da budu na neki način dugo vremena žrtve tog verbalnog nasilja od žena zapravo su osobe koje prihvataju – neka bude ta supruga dominantna u našoj dijadi.

 

Branio muškarce

– Emancipacija žene je donela velike probleme ženama. Napisao sam knjigu „Muškarac naspram žene“, gde se kaže ravnopravni jesmo, ali jednaki nismo.

 

Marić se osvrnuo i na lični slučaj.

– Mislim da muškarac ćuti, ili sam bar ja ćutao u svom slučaju, zbog mira u kući – rekao je on.

Ovakav Marićev stav šokirao je Mihajlovićevu, koja je ujedno upozorila i medije da povedu računa o načinu na koji se priča o nasilju nad ženama.

 

IZVOR: KURIR – FOTO: AM Arhiva

Advertisements

error: