UŽAS U NOVOM SADU! Žena umrla bolnici jer su joj doktori dali ZARAŽENU KRV

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Novi Sad — Žena iz Južnobačkog okruga čiji identitet nije saopšten, koja je ove godine zaražena HIV virusom putem transfuzije krvi, preminula je.

 

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Vladimir Petrović kaže da je ona preminula “od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja”.

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

 

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Advertisements

 

Iz IZJZV-a takođe navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani “period prozora”, koji predstavlja period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, “u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om”.

IZJZV navodi da je pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga u sklopu lečenja osnovne bolesti koja spada u red najtežih oboljenja “primila krv – dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca”.

NOVOSTI

Advertisements

error: