ANGELA MERKEL ŠOKIRALA AMERIKU: Rusija je NOVI LIDER sveta!

Podeli vest sa drugima!
  • 199
    Shares

Rusija je u Siriji uticala na promene u međunarodnom poretku. I Angela Merkel ukazuje da se ne može više imati taj, pre svega američki pogled na svet – da je Rusija nevažna.

Ogroman uspeh koji je Rusija ostvarila u Siriji, kao i postupci američke administracije u poslednjih godinu dana, polako ali sigurno udaljavaju SAD sa pozicije „broj jedan“ u očima vodećih evropskih političkih elita.

Razlike u stavovima Bele kuće i lidera EU čine da Evropi, po svoj prilici, Rusija postaje sve bliža, a tome u prilog govori i izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da je „Rusija sila koja formira međunarodni poredak“.

 

Da se raspoloženje Nemaca prema Moskvi menja pokazuju i podaci ankete agencije „ARD Dojčland trend“, u kojoj je dvadeset osam odsto ispitanika izjavilo da veruje Rusiji, dok Sjedinjenim Američkim Državama veruje 25 odsto učesnika ankete.

 

Nenad Radičević, politički analitičar i dopisnik lista „Politika“ iz Nemačke, za „Sputnjik“ kaže da bi izjava nemačke kancelarke mogla da se tumači kao svojevrsno priznanje Rusiji da je promenila situaciju u Siriji.

 

– Kada je ruska vojska ušla u Siriju, činjenično stanje u toj zemlji se promenilo, pre svega po pitanju Islamske države, ali i određenih opozicionih grupa koje nisu bile deo Islamske države. Suštinski, Rusija je tim svojim potezom uticala na međunarodni poredak, odnosno na to kako će doći do rešenja sirijskog rata.

VESTINET.RS