STRAŠNO! EVROPSKA UNIJA gradi žičanu ogradu OKOLO SRBIJE I BOSNE!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Evropski parlament ponovo raspravlja o širenju Šengena, prostora Evropske unije bez kontrola na unutrašnjim granicama.

 

Tome teži i Hrvatska. Kakve bi to posledice imalo po nju, ali i po susedne zemlje, pita Dojče vele.

Evropski parlament ponovno raspravlja o proširenju šengenske zone na Hrvatsku – uz Rumuniju i Bugarsku – što je dobra prilika i za pregled donekle izmenjenih okolnosti u tom kontekstu.

Ulazak Hrvatske u punopravni prostor kontinentalnog saveza, načelno bez unutarnjih granica, traje već dugo, a još duže kod druge dve članice EU.

 

Bio je to svojevrsni probni rok za te zemlje, ali za to vreme su neki odnosi u samoj EU postali bitno drugačiji. Izbeglička kriza vratila je Evropu unazad i njome se danas prostire neka nova, doslovno gvozdena zavesa – ona od tzv. žilet-žice.

Advertisements

Štaviše, po notornoj bodljikavoj žici najpoznatija su dva neposredna hrvatska EU-suseda: Mađarska i Slovenija. Šta će u takvim prilikama da znači neki novi Šengen, da li će žilet-žica da se preseli na granice Hrvatske prema njenim istočnim susedima?

 

Tonino Picula, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu, nije toliki pesimista, mada i sam poziva na ozbiljnost: “Izbeglička kriza i terorizam su posledično, između ostalog, doveli do manjka poverenja među državama članicama. Zbog toga danas imamo kontrole na spoljnim granicama, ali i sistematske provere u bazama podataka svih osoba koje ulaze ili izlaze iz šengenskog prostora, uključujući i stanovnike Evropske unije.“

B92

Advertisements

error: