PISAC MARKO VIDOJKOVIĆ UŽIVO: Posle Vučića ostaće samo prah i pepeo

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Pisac Marko Vidojković kaže da će iza aktuelne vlasti u Srbiji ostati samo “mrak i pepeo” i ocenio da je dodela književne nagrade pokrajinskom premijeru i funkcioneru Srpske napredne stranke Igoru Miroviću “šlihtanje režimu”.

 

“Ne treba da nas plaši da će bilo šta ostati iza njih. Iza njih ostaje samo mrak i pepeo. Kad njih ne bude, neće ostati ni njihove bezvredne nagrade i njihove bezvredne diplome”, rekao je Vidojković za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

On je kazao da je to što je Banatski kulturni centar dodelio pesničku nagradu Miroviću, predstavlja “šlihtanje” autoritarnim režimima.

“Dobiti opskurnu nagradu je isto kao i dobiti diplomu opskurnog fakulteta – imaš diplomu, ali zapravo je nemaš, jer nemaš pojma o onome iz čega si diplomu dobio. Kao što cela ova vlast ima takve diplome, tako je potpuno logično i meni čudno što nema više ovakvih nagrada”, kazao je Vidojković.

Advertisements

Književnica Mirjana Đurđević rekla je da nema mesta čuđenju.

 

“U socijalizmu smo imali ‘drugove pisce’, u demokratiji ‘gospodu pisce’, danas imamo cirkus od režimskih pisaca, budući da u cirkusu i živimo”, ocenila je ona.

Književnik Srđan Tešin rekao je da je dodela nagrade Miroviću predstavlja “jedan krajnje utilitaristički stav: ako sad podržim ovog, naš centar će kasnije dobijati pare preko projekata i slično”.

Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa uručio je nedavno Igoru Miroviću nagradu “Gramata Pesničke republike”, za najbolju nenagrađenu zbirku poezije u poslednjih 50 godina. Reč je o zbirci pesama “Kremen plamen”.

izvor: n1 srbija – foto:_ n1

Advertisements

error: