KAZNA OD 20.000 DINARA! – Ako sa decom pretrčavate ulicu van pešačkog prelaza

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

BEOGRAD – Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja podrazumeva i strože sankcije. Prelaženje mimo pešačkog sa mališanom kažnjavaće se minimalno 10.000 dinara.

 

I po novim propisima koji su obuhvaćeni Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, koji treba da se uskoro nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, pešaci će za ugrožavanje bezbednosti plaćati visoku cenu, pišu Novosti.

Prelaženje van pešačkog prelaza, a korišćenje “zebre” je obavezno ako nije udaljena više od 100 metara, koštaće počinioca prekršaja 5.000 dinara a ako sa sobom vodi dete mlađe od 12 godina biće mu izrečena kazna od 10.000 do 20.000 dinara!

 

Ukoliko pešak skrivi saobraćajni udes može da bude kažnjen novčanim iznosom od 20.000 do 40.000 dinara!

Advertisements

– Nažalost, pešak plaća najveću kaznu za nepoštovanje propisa u saobraćaju. Prečesto teškim povredama ili smrću – kaže Damir Okanović. – Novčane kazne su tu najmanji problem jer pešaci spadaju u najrizičniju grupu učesnika u saobraćaju.

Okanović kaže i da se zalaže za što veću prevenciju kada su pešaci u pitanju jer kažnjavanje daje slabije rezultate od očekivanih.

 

S mobilnim na prelazu kazna 3.000

Pešaci će morati da povedu računa i o vremenu i mestu upotrebe mobilnih telefona jer će ih korišćenje na pešačkom prelazu koštati 3.000 dinara, naravno ako ne vodi dete mlađe od 12 godina, jer onda visina kazne raste do predviđenog iznosa koji će odrediti sudija za prekršaje u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara.
Zanimljivo je da istu kaznu, od 3.000 dinara, pešaci rizikuju i ako koriste slušalice na oba uha!

KURIR

Advertisements

error: