KRADU NAS NA SVAKOM KORAKU! Maslinovo ulje u Srbiji tri puta skuplje negu u svetu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Za litar maslinovog ulja u Italiji potrebno je izdvojiti 589 dinara, dok u Srbiji ista flaša košta čak tri puta više, 1.552 dinara.

Iako Srbi sa prosečnom platom od oko 400 evra zarađuju nekoliko puta manje nego žitelji zemalja EU, građani Srbije svakodnevno u prodavnicama za iste proizvode izdvajaju više nego Nemci, Austrijanci, Italijani, Francuzi, Mađari.

 

Na putu od proizvođača do potrošača roba prolazi kroz ruke dobavljača, distributera, trgovaca i svako od njih za sebe uzima deo zarade. Problem je što su marže srpskih trgovaca znatno veće nego kod njihovih kolega u svetu, pa su hrana, odeća, obuća i bela tehnika kod nas mnogo skuplji nego u ostatku Evrope.

Advertisements

Tako pakovanje praška arijel od 15 kilograma u EU košta 1.845 dinara, a u Srbiji skoro isto toliko novca moraćete da izdvojite za upola manju količinu, tačnije za osam kilograma.

 

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže za Srpski telegraf da maslinovo ulje, nažalost, nije jedini primer.

 

– Takvih proizvoda je mnogo i među namirnicama i među odećom, obućom, tehnikom. Kod nas je sve skuplje nego u inostranstvu jer imamo jak uvoznički lobi koji diktira previsoke marže, znatno više nego u svetu. Neprihvatljivo je to koliko uvoznici i trgovci zarađuju na nama, neprimereno i bezobrazno – kaže Papović.

REPUBLIKA.RS

Advertisements

error: