OTKOPALI GROB GIŠKE NAKON 26 GODINA! Porodica u šoku telo i dalje netaknuto!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

BEOGRAD – Posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške, nekadašnjeg komandanta Srpske garde, i njegovih roditelja, oca Gavre i majke Milene, juče su ekshumirani na Centralnom groblju u Beogradu. Kovčeg sa telom Božovića izvađen je u devet časova, a kada je otvoren, najuža rodbina i radnici koju su izneli sanduk zaprepastili su se onim što su videli – Giškino telo nije istrulilo.

 

Ovo je za Kurir potvrdila Božovićeva sestra Slavica, koja je objasnila da u prvom trenutku niko nije mogao da poveruje svojim očima.

– Radnici su ga prvi ugledali! Onda su me pozvali da vidim. Šokirala sam se! Moj Đorđe posle 26 godina nije istrulio. Odmah su mi na pamet pale reči monahinje koja je uz oca Tadeja bila do smrti. Ona je pre nekoliko dana pozvala moju ćerku kada je saznala za ekshumaciju i rekla joj je: „Nemojte, deco, da se iznenadite kada vidite telo“ – priča Slavica Božović.

 

Ona je zatim opisala kako je izgledalo telo njenog brata.

– Izgledao je kao mumija. Koža je bila sasušena, donekle potamnela, ali nigde nije bilo truleži. Videla sam mu ruke i tetive na njima. Kada su ga radnici prebacivali u metalni sanduk, ništa se nije pomerilo… I sada mi odjekuju u glavi Đorđeve reči: „Biću jači mrtav nego živ!“ Ovo je samo potvrda da je sve što je govorio istina. Bog ga je blagoslovio, ja to znam – rekla je Slavica.

Advertisements

Na Centralnom groblju juče ujutru bila je i Tanja Matić, supruga pokojnog Branislava Matića Belog, Giškinog najboljeg druga.

– Svi smo se šokirali kada je otvoren kovčeg. Njegovo telo je bilo potpuno celo, jedino je odelo na nekim mestima propalo – rekla je za Kurir Tanja Matić. Nakon što je telo prebačeno u metalni kovčeg, porodica i Giškini saborci krenuli su put Crne Gore, gde će Božović danas biti sahranjen u porodičnoj grobnici na groblju u selu Kuči.

Naš istaknuti patolog doktor Zoran Stanković objašnjava da su se ovakvi slučajevi već dešavali.

– To znači da je u grobnici bilo strujanja vazduha i da je došlo do isušivanja posmrtnih ostataka, takozvane mumifikacije, pri čemu su mekotkivne strukture očuvane sasušene, skvrčene… Telo izgleda kao pergament hartije i na njemu mogu da se registruju povrede odranije – rekao je Stanković.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: