EVO AKO TRAŽITE POSAO U INOSTRANSTVU: Ova država nudi Srbima dnevnicu 40 evra

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Za ovaj posao se uglavnom zaintaresovani radnici iz Bugarske

Kada počne leto pojedini stanovnici Srbije počinju da traže neki sezonski posao kako bi zaradili novac i malo doprineli kućnom budžetu. Pored branja voća nedaleko od mesta u kojem žive, mnogi često odlučuju da se otisnu na neko od primorje u okruženju kako bi radeći kao kuvari, konobari i sobarice zaradili više. U poslednje vreme sve više postaje popularan i posao branja maslina i to baš u Grčkoj, gde dosta Srba provedi svoje letnje odmore.

Prema pisanju Fejsbuk stranice “Live from Greece”, masline se beru ručno sa gajbicom oko vrata. To su one koje su namenjene za prodaju, a ne za preradu.

Potrebno je da radnici budu pažljivi i da ne dozvole da im masline padnu na zemlju jer bi mogle da se oštete.

Radna cena iznosi uglavnom oko 2 evra ili nešto više po gajbici, a radnik dnevno u proseku može da sakupi oko 20 gajbica. To znači da dnevnica jednog radnika iznosi minimum 40 evra.

Za ovaj posao se uglavnom zainteresovani radnici iz Bugarske.

U ovom periodu se zelene masline, koje će u aprilu biti spremne za prodaju. Nešto kasnije, posle 20. oktobra skupljaju se zrelije masline od kojih se dobija maslinovo ulje.

Prema pisanju “Nikana.gr”, prošle i ove godine nije bilo puno kiše, pa je bilo i manje maslina, što je dovelo do skoka cene ulja.

Dobijanje posla u Grčkoj

Advertisements

U Grčkoj se zakoni stalno menjaju, ali bez obzira na to dobijanje radne i boravišne dozvole za sezonski posao u Grčkoj za radnike koji nisu građani EU je skoro uvek teško. Oni koji najčešće traže Srbe u sezoni su najčešće vlasnici turističkih agencija.

Procedura nije laka i podleže velikom broju provera, treba se naravno naoružati i strpljenjem, ali to je praktično jedini način da imaju legalnog radnika u Grčkoj na nekoliko meseci.

Postoje i oni drugi koji traže radnike sa našeg područja koje angažuju na tri meseca, dokle im to boravak u zemlji EU dozvoljava, prenosi cvradionica.com.

Konkurencija

Nažalost, bez EU pasoša srpski radnici više nisu veliki konkurenti novijim članovima EU. Praksa koja je postojala pre recimo 10, 15 godina, kada su naši ljudi lakše dolazili do posla ovde, sada se već gubi. Grčki poslodavci se zbog čestih provera plaše da ih angažuju, jer mogu dosta da izgube ukoliko ih neko prijavi da imaju radnika koji nema potrebne papire.

Rad na crno

Osim što je to rizik za poslodavca, rizik je i za radnika, jer može veoma lako da ostane bez zarađenog novca, zato što nema maltene nikakva prava. Grčka je pooštrila kazne za poslodavce koji zapošljavaju na crno i sada iznosi 10.550 evra, tako da niko od njih nije spreman baš toliko da rizikuje, prenosi cvradionica.com..

Izvor:Telegraf.rs

Advertisements

error: