BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR: 5. oktobar nije dobro urađen, Kosovo unapred uzeto!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prvi postpetooktobarski američki ambasador u Beogradu osvrnuo se na vreme kada je na ulicama Beograda padao Miloševićev režim.

Vilijam Montgomeri bio je prvi postpetooktobarski američki ambasador u Beogradu. Njegov angažman na ovim prostorima počeo je znatno pre nego što je došao kao prvi naslednik poslednjeg ambasadora Amerike u SFRJ Vorena Cimermana.
Centrala mu je bila u američkoj ambasadi u Budimpešti, odakle je kako kaže, obezbeđivao savete i podršku Miloševićevoj opoziciji.

Bez njegove pomoći 5. oktobar verovatno ne bi bio moguć, jer preko njega je dolazila sva pomoć namenjena opoziciji, Otporu, opozicionim medijima…

Advertisements

Montgomerijev pogled na 5. oktobar 17 godina kasnije znatno je drugačiji u odnosu na vreme kada je na ulicama Beograda padao Miloševićev režim. Ne u smislu da li je do toga moralo da dođe, već u pogledu posledica koje su, kako sam priznaje, prouzrokovane lošim procenama američke administracije.

– Najveće razočarenje je za mene bilo je kada sam shvatio da se bez obzira na svu dobru volju usmerenu ka Srbiji, američka administracija fokusirala samo na Kosovo, odbijajući da prihvati bilo kakve kompromise ili da Srbiju shvati ozbiljno po tom pitanju. Na kraju se ispostavilo da Zapad nikada nije želeo bilo kakve merljive standarde i da je odluka o nezavisnosti Kosova već bila doneta. Na to nisam mogao da utičem, kada je o Kosovu reč jednostavno nisam bio u igri – zaključio je Montgomeri.

IZVOR: INFORMER

Advertisements

error: