POČELE SU VOJNE VEŽBE, OČEKUJTE POZIVE! Rezervisti spremite se, EVO KOLIKO TRAJU!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vojna vežba, gađanje, medicinska obuka… samo su neke od stvari kojima će se baviti Timočka brigada rezervnog sastava Vojske Srbije u narednom periodu na strelištu Krivul kod Zaječara.

 

Ova, dvonedeljna obuka koja traje već nekoliko dana, a u njoj zapravo učestvuju muškarci koji su deo rezervnog sastava Vojske Srbije, i koji su u prethodnom periodu pozvani da se odazovu obuci. To su bile one “plave koverte” koje su letos iznenadile mnoge muškarce širom Srbije.

Kako kažu u Ministarstvu odbrane, radi se o pozivanju na vežbe koje nije ništa neuobičajeno, i koje se do sada povremeno radilo.

Međutim, bitna razlika je u tome što ova sada, a i buduće, traje dve nedelje, za razliku od ranijih koje su bile jednodnevne.

– To je deo redovnih aktivnosti u Vojsci. Takvih vežbi će još biti, pozivaće se rezervni sastav u određeno vreme i određeni profili – kažu u Ministarstvu.

U narednom periodu na strelištu Krivul vežbaće pripadnici koji čine jedinicu ekvivalenta čete, i koji su na vežbu pozvani preko lokalnih centara.

Ministarstva odbrane Zaječar, Bor, Negotin i Pirot.

Tri dela obuke

Ova vojna vežba ima tri dela, odnosno osnovnu, sprecijalističku i kolektivnu obuku. Takođe, kako navode iz Ministarstva odbrane, osobe iz rezervnog sastava se ovom prilikom obučavaju za nekoliko specijalnosti: strelac, puškomitraljezac, mitraljezac, snajperista, nišandžija i razni poslužioci, ali i za radio – telegrafiste, medicinske tehničare i vozače.

Advertisements

 

Posle 20 godina ponovo u vojsci

Desetar Ivan Živić prvi put je na vojnoj vežbi, nakon što je vojni rok služio pre više od dvadeset godina.

Sve što radimo višestruko je korisno, a dodao bih i da je hrana zaista dobra, a starešine korektne prema nama i u svemu izlaze u susret – kaže on, uz opasku da mu prija što njegovi “saborci” dolaze sa raznih strana, pa je tako upoznao ljude i iz drugih mesta.

Komandant Komande za razvoj Timočke brigade potpukovnik Vladica Vučković kaže da vojna vežba poput ove nije realizovana dugi niz godina, jer je rezervni vojni sastav uglavnom pozivan na jednodnevne vežbe.

– Ove godine su stvoreni uslovi da se dve nedelje obučava jedinica ekvivalenta čete, a prvenstveni cilj je da se lica iz rezervnog sastava obuče za izvršenje namenskih zadataka u logorskim uslovima, koji su približni ratnim. Većina njih nije bila na ovakvim aktivnostima još od odsluženja vojnog roka, pa je cilj i da se oni podsete, ali i unaprede svoje veštine, a i nešto novo nauče – kaže potpukovnik Vučković.

Pored druženja, pripadnici rezervnog sastava se na ovom mestu bave i gađanjem iz raznih vrsta oružja, poput automatske puške puškomitraljeza i snajperske puške.

– Veoma sam zadovoljan rezultatima, ali i motivacijom vojnika iz rezervnog sastava. Zadovoljstvo je bilo gledati kako iz dana u dan napreduju, s obzirom da su među njima i oni koji su vojni rok služili pre više od dve decenije. Ovo je samo još jedna potvrda da Vojska Srbije može u svakom trenutku računati na lica iz rezervnog sastava – kaže komandir čete, major Marijan Stamenković.

MEDIJI / FOTO: VOJSKA

Advertisements

error: