VRAĆA IM SE KOSOVO! Katalonija traži nezavisnost od Španije, sledeća je GRČKA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Tenzije između Katalonije i ostatka Španije dostigle su tačku ključanja u nedelji uoči referenduma o nezavisnosti, a posledice trenutnih dešavanja niko ne može da predvidi.

 

Bivši premijer Felipe Gonsales, koji je vodio vladu 14 godina, rekao je da je ovo situacija koja ga je najviše zabrinula u poslednje četiri decenije i ocenio da je reč o “dramatičnoj državnoj krizi”.

Vlada u Madridu katalonski referendum najavljen za 1. oktobar smatra neustavnim, pa je preduzela oštre mere da ga onemogući: konfiskovala je glasačke kutije i milion listića, uhapsila 14 zvaničnika iz Generalitata de Katalunje (vlade), pretresala kuće separatista i poslala pripadnike Civilne garde na sva ona mesta koja bi mogla da posluže kao birališta.

Advertisements

Istovremeno, katalonske vlasti nastavile su sa pripremama glasanja za koje se još uvek ne zna da li će se ili kako održati, a lokalni aktivisti izjavili su za Blumberg da je 6.000 glasačkih kutija smešteno na tajne lokacije. Katalonci se pozivaju na zakon usvojen u septembru kojim je otvoren put za održavanje referenduma, iako ga je Ustavni sud Španije proglasio nelegalnim.

Na ulice Barselone sredinom prošle nedelje izašlo je 40.000 ljudi revoltiranih represijom saveznih vlasti, a podršku glasanju dao je i fudbalski klub Barselona izjasnivši se za odbranu “demokratije, slobode govora i samoopredeljenja”.

 

IZVOR: APR

Advertisements

error: