GEJEVI PORUČUJU SRBIJI: Pustite nas da šetamo mi samo širimo ljubav

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Peta Parada ponosa biće održana u nedelju 17. septembra. Iako je prva u Beogradu bila zakazana za 30. jun 2001. godine, šetnja lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji realizovana je tek devet godina kasnije.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je prva LGBT premijerka na ovim prostorima, prošle godine je rekla da je održavanje Parade ponosa treću godinu zaredom veoma značajno i da je to ozbiljan pomak kad je reč o pravima LGBT zajednice.

Advertisements

Međutim, mišljenja javnosti su podeljena. Neki smatraju da će prava parada biti ona u kojoj će učesnici moći da šetaju bez obezbeđenja policije, dok je za druge veliki napredak što se održava bez većih incidenata.

Na prvoj zakazanoj Paradi ponosa, nasilnici, među kojima su bili članovi Obraza, Svetosavske omladine, navijači Crvene zvezde, Partizana i Rada, kao i sveštenici, povređeno je oko 40 osoba. Kao jedan od krivaca za haos koji je tada nastao bila je policija. Iako su policijske snage bile obaveštene, nije ih bilo dovoljno, a i oni koji su bili prisutni nisu reagovali na nasilje, sve dok ih huligani nisu napali.

IZVOR: ESPRESO.RS

Advertisements

error: